Степан Сапеляк – лицар України

Фінішна естафета IV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу мистецтв «Червона калина-2011» завершилася 14 жовтня у Тернопільській обласній філармонії. Загалом у ньому взяло участь понад 300 виконавців і авторів з усіх регіонів України. Учасники фестивалю і глядачі отримали можливість ближче ознайомитися із творчістю лауреата літературної премії імені
Т.Шевченка Степаном Сапеляком, який представив тритомник вибраних творів. Богдан Мельничук звернув увагу на те, що «ці книги є справжнім псалтиром українства, які будуть слугувати моральним прикладом ще не одному поколінню». Тернопільський побратим по художньому слову присвятив поважному гостю вірш «Предтеча».

Приємним подарунком з боку міської влади стало і визнання Степана Сапеляка почесним громадянином Тернополя. Високу нагороду від імені міського голови вручив секретар міської ради Ігор Турський, який зокрема зазначив: «Це звання носять такі знакові постаті, як Роман Шухевич, Степан Бандера, Андрей Шептицький та наш сучасник Іван Марчук. Міська рада прийняла рішення про відзначення найвищою нагородою і Степана Сапеляка. Ця непересічна людина змогла запалити вогонь свободи в серцях багатьох українців ще у далекі 70-ті. Він своїм прикладом показав, як треба любити Україну. Завдяки таким, як Степан Сапеляк, сьогодні ми маємо незалежну державу. Хочу запевнити, що ми докладемо всіх зусиль, щоб країна наша була українською, щоб у ній було комфортно жити і пишатися своєю національністю. Слава Степану Сапеляку! Слава Україні!».


Від імені міського голови Ігор Турський вручив відзнаку міської ради за внесок у розвиток незалежної України Роману Півтораку.

Не з порожніми руками прийшли і представники Української автокефальної православної церкви. Вони відзначили Степана Сапеляка Орденом святого великомученика Юрія Переможця за значні заслуги в царині культури і літератури. За досягнення в національно-патріотичному вихованні молоді і козацтва також отримав Орден святого великомученика Юрія Переможця першого ступеня і Роман Півторак. Представники УАПЦ благословили захід і побажали всім присутнім примножувати славу українського народу.

Окрім того, видатний письменник отримав і найвищу нагороду українського козацтва «Лицар України». Відповідний універсал гетьмана України Віктора Ющенка про відзначення Степана Сапеляка озвучив крайовий отаман українського козацтва Роман Півторак.

Після урочистостей голова журі і заслужений діяч мистецтв України Віктор Герасимов нагородив переможців фестивалю-конкурсу «Червона калина».

Нагадаємо, що головною метою заходу є сприяння популяризації академічного, фольклорного і естрадного мистецтва, виявлення обдарованих виконавців і авторів у різних жанрах, підсилення впливу професійного українського мистецтва у естетичному вихованні дітей і молоді. Головним завдання оргкомітет фестивалю-конкурсу вбачає виявлення нових талановитих виконавців і авторів у різних жанрах мистецтва. Співзасновниками фестивалю-конкурсу незмінно є Тернопільське вище професійне училище № 4 імені М.Паращука, Тернопільська обласна державна ТРК, Творча спілка «Асоціація діячів естрадного мистецтва України», Національна радіокомпанія України та інші.

Яніна ЧАЙКІВСЬКА.Фото автора. t-v.te.ua

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.