Освячену ікону Богородиці “Всецариці” передано в лікарню

У неділю 22 січня 2012 року, з благословення Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України, Першоієрарха Української Автокефальної Православної Церкви, Голова місіонерського відділу Патріархії УАПЦ, митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк очолив відправу Божественної літургії в
кафедральному митрополичому соборі Різдва Христового міста Тернополя. Отцю-протоієрею співслужили митрофорний протоієрей Ігор Семирозум та протоієрей Роман Будзинський, протодиякони Петро Рублевський та Іван Заяць. Після прочитаного Євагельського зачала неділі після Богоявлення зі словом проповіді з амвону звернувся протоієрей Роман Будзинський, який виголосив проповідь на тему необхідності постійногого покаяння. Її запис можна переглянути на нашому каналі в Ютубі.

Кілька сотень богомольців зібрало урочисте богослужіння, на якому священнослужителі освятили список чудотворної ікони Божої Матері «Всецариця». Як анонсувалось раніше, Блаженнійший Кир Мефодій, який мав здійснювати освячення, не зміг цього зробити з об’єктивних причин – того дня на запрошення Президента України Предстоятель УАПЦ взяв участь в урочистостях з нагоди Дня Соборності та Свободи, які відзначались у столиці.






Після відпусту Літургії було урочисто винесено ікону Богородиці, яку і освятили священики. Далі був відправлений молебень за здоров’я до Пречистої Діви Марії, під час якого поіменно було згадано сотні діточок та дорослих, пацієнтів онкологічного відділення Тернопільської лікарні. Під час читання натхненних молитов в багатьох людей на очах були сльози. Дощенту наповнений собор «єдиними устами і єдиним серцем» молився за добру долю і здоров’я тих, хто через хвороби не може бути в храмі. Після молебню митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк благословив усіх молільників списком Чудотворної ікони, а по цьому священнослужителі увійшли у Вівтар.

По закінченні відправ отець Євген провів з постійними парафіянами та гостями храму катихизичну бесіду, під час якої розповів про те, як правильно ставитись до хвороб, до хворих людей, до лікарів, як і про що нам потрібно молитися, яку користь приносить людям хвороба і чому святі отці вважали фізичні хвороби не покаранням, але великою нагородою та утіхою для своєї душі. Повний текст розмови незабаром буде опубліковано на нашому сайті.

Упродовж усього дня довгою чергою тернополяни і гості міста спішили поклонитися великій християнській святині – Чудотворній іконі, яка має Благодать від Бога зціляти навіть найстрашніші хвороби. Увечері священнослужителі собору відправили перед іконою акафіст, а клірик собору протоієрей Володимир Герасимчук помазував прихожан освяченим єлеєм.

У понеділок 23 січня, після Божественної літургії перед іконою ще раз було прочитано молитву до Богородиці Всецариці, після чого її передали для духовної користі, на зцілення душ і тіл, пацієнтам онкологічного диспансеру.

Як прокоментував для нашого видання прот.Євген Заплетнюк, Голова місіонерського відділу Патріархії УАПЦ: «Ми не вважаємо дану подію ні рекламною акцією, ні способом збагатитися за рахунок святині. Хоча відомо, що подібні акції дуже часто стають способом заробітку і духовного падіння для багатьох священиків і навіть єпископів. Все, що робить і буде робити у цьому руслі наша Церква, а Місіонерський відділ зокрема, – це нормальна діяльність Церкви Христової, направлена на єдину мету - проповідь Слова Божого й поглиблення якості нашого з вами духовного життя.

Я щиро вдячний усім активістам, що зуміли втілити таку прекрасну ініціативу - мистецьки написати чудову канонічну ікону, до якої зможуть молитися хворі діточки і їхні батьки. Думаю, що це лише перший крок на нашій спільній дорозі допомоги страждаючим душам і тілам.

Ми постійно молимось за хворих і вважаємо, що молитва християнина - не менш важлива справа, аніж медикаментозне чи хірургічне лікування. Насправді вони повинні бути невід’ємними супутниками один одного. І от якщо меценати можуть помагати хворим грошима, лікарі – своєю жертовністю та працею власних руками, то ми, християни, можемо від всього серця молитися Богу за тих, кому потрібна така допомога. Бо лиш Бог – єдине джерело нашого здоров’я, щастя, та сенсу життя».

Прес-служба Тернопільської єпархії УАПЦ // Uaoc.Net

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.