Про Соборування, вербу та покійних

Нагадаю, що усі читачі мого блогу, можуть не соромлячись, надсилати мені запитання, на які я спробую знайти найкращу відповідь. Можна електронною поштою, можна писати в коментарях. А у своєму новому дописі я б хотів відповісти на питання про те, як правильно підготуватися до Таїнства Соборування, чи можна відносити на кладовище освячені вербні гілки, і що кажуть про померлу людину. Маєте ще питання? Додавайте їх у коментарі до цього запису.

Напишіть, будь ласка, як правильно підготуватися до Соборування

Зазвичай, люди ніяк не готуються до такого Таїнства, оскільки його здійснення Церквою передбачається саме над хворими і важкохворими людьми.

 Тож, найбільше, що можна вимагати від таких людей, — ревно молитися до Бога і усвідомлене бажання самого хворого приступити до Таїнства. Інша справа, коли воно звершується на Страсній седмиці в кафедральних соборах. Зазвичай, ті, хто планують його там приймати, приходять до храму самі й цілком здатні  підготуватися до всього більш відповідально. Від них вимагається усвідомлене бажання прийняти Маслосвяття, тверде знання про його зміст та значення. При можливості доречним буде піст і милостиня.

• Багато людей відносять вербні гілки на могили. Чи потрібно це робити?

Це не принципово. Якщо хтось хоче поділитися освяченим гіллям із своїми померлими родичами чи друзями – може це зробити. Гріха в цьому немає.

• Чи можна про померлу людину говорити «хай з Богом спочиває»?

В нашому регіоні так кажуть віддавна. Тому не бачу в цьому нічого поганого. Все-таки, нехай краще «з Богом», аніж з кимсь іншим.

(Далі буде...)

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.