Про футбол, Філарета, вибори та політиків

Завтра, 22 червня, об 11.00 у Тернопільському центрі комунікацій (ТЦ Атріум, 4 поверх) відбудеться тренінг для представників мас-медіа від голови місіонерського відділу Патріархії УАПЦ Євгена Заплетнюка. Саме від нього журналісти матимуть змогу дізнатися основну термінологію церков, яку варто використовувати при створенні статей, найбільш поширені орфографічні помилки та правила написання релігійних термінів. 

“Не бачу нічого поганого у тому, щоб поділитись власним досвідом співпраці Церкви та світських журналістів. За десять років праці на найвищих церковних послухах (посадах), в мене зібрався хоч невеликий, але власний досвід взаємодії Церкви та ЗМІ. Ми будемо говорити зовсім не про те, що слово «священик» в українській мові варто писати без апострофа та з однією літерою «н». Наша мета – згадати типові журналістські помилки у матеріалах про Церкву, які є наслідком недостатньої богословської грамотності”, – каже протоієрей.

Євгена Заплетнюка ми вирішили запитати й про ставлення Церкви до футболу загалом та Євро зокрема, позаяк не в одній із недільних проповідей духівництво недобрим словом згадує чемпіонат та його вболівальників. 

 Велика частина духівництва вбачає у чемпіонаті таку собі конкуренцію Церкві, взяти до уваги хоча б фразу Філарета, у якій він порівняв українських вболівальників із мавпами. Яким є Ваше ставлення до Євро2012 в Україні? 

 - Не думаю, що Філарет вважає активних уболівальників мавпами лише тому, що футбол складає якусь конкуренцію Церкві. Конкурентів у неї не може бути взагалі. Подібну реакцію ієрарха швидше можна пояснити власними вподобаннями Предстоятеля УПЦ КП. Той, хто ніколи не був на морі, ніколи не зможе зрозуміти того дивного стану, що відчувають люди, пірнаючи у морську безодню. Те ж саме можна сказати й про футбол. Той, хто знає про нього лише з людських переказів, вочевидь буде вважати його абсолютною маячнею. Не знаю, що тепер думає патріарх Філарет, але я надзвичайно радий, що футбол зміг врешті об’єднати націю значно ефективніше за всіх політиків. 

 Тобто Євро Ви вважаєте подією, котра носить виключно позитивний характер? 

 - Важко відповісти. Мені шкода, звісно, що наш побут і ті умови, які ми змогли запропонувати нашим закордонним гостям не часто відповідав справжньому європейському рівню. Напевне, це сформувало новий стереотип про українців. Нас ще довго будуть сприймати як щирих, гостинних, але безнадійно бідних людей. Церква завжди заохочувала до занять спортом, але застерігала від надмірного захоплення ним. Втрачати голову – це гріх не лише під час чемпіонатів з футболу. Для того, щоб вчергове прославитись, патріарху Філарету краще було назвати товстих попів – слонами. Таке повідомлення людям сподобалось би набагато більше, бо себе вони люблять безперечно сильніше за нас.

 Футбол єднає українців, а що об’єднає українські Церкви?

- Ми наскільки церковні, настільки й цинічні. Часом здається, прости Господи, що об’єднати українські Церкви зможе лише відхід у вічність когось із існуючих Предстоятелів. Іншого способу вийти з канонічного тупика на сьогоднішній день я не бачу.

 А політиків? 

- Занадто довго живу серед цих людей, щоб одного прекрасного дня повірити у якесь диво. Люди звісно, змінюються, однак найчастіше, – в гіршу сторону. «Похіть полоті, похіть очей і гордість житейська». (1 Ів.2:16) Ось три кити, на яких побудоване сучасне суспільство. Байдуже, церковне воно чи світське. Поки люди не почнуть каятись, змін не буде. Буде лиш пекло на землі, побудоване нашими власними руками. Фундамент для нього вже закладений останніми президентськими виборами. 

Не можу не відмітити Вашу активну позицію та реакції щодо політичних перемін у державі, котрі Ви часто висловлюєте у соціальни мережах, блогах. Кого підтримуватимете на виборах? 

- Для християнина служіння Богу,- важливіше всякого служіння людям. Тому, я віддам свій голос за того кандидата, який буде сприяти розбудові рідної Церкви та утвердженню нашої національної державності. Якщо ж таких не виявиться, а це також можливо, моє сумління не дозволить обирати між більшим та і меншим злом. 

Минулого літа декількох тернопільських можновладців у Хоростковінагородили орденами Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого якраз згідно Вашого пункту за “сприяння розбудови Церкви”… 

- Як на мене, це був невиправданий аванс. Хоча, я відповідаю лише за тих, кого сам нагороджую. А щодо виборів, то християни, навіть погані, мають обирати лише добро. Поки існуючі імена політиків викликають у мене або сум, або сміх, або ж навіть співчуття. 

Спілкувалась Ірина Вихрущ
ltdaily.info

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.