Про шоу католицьких отців та пап

Мене тут попросили прокоментувати вчорашнє дійство уніатів на лижах, але попросили, щоб я сказав так, щоб їх не образити 0_о. Що ж тут можна сказати... Ось дивіться. Вам напевно відомо, як байдуже греко-католики ставляться до власних позабогослужбових облачень. Замість ряси вони задовольняються підрясником, а замість підрясника їм часто досить носити сорочку з колорадкою.


Я сам навіть, одного разу, бачив отця в жіночій спідниці та колорадці замість підрясника. Звісно, це немає догматичного значення і жодного смертельного гріха, окрім гріха приспання власної пастирської совісті тут немає. Лише на богослужіння високопреподобні отці та владики УГКЦ змушені одягати і підрясник і єпатрахіль, як і все інше, ще там треба за списком.

Після перегляду неймовірно цікавого фоторепортажу, я прийшов до висновку, що оскільки отці одягнули підрясники та єпатрахілі під час спортивних змагань, то очевидно, перегони на лижах ними сприймаються, як особливе сакральне священнодійство, котре без богослужбового облачення звершувати неприпустимо. Іншого пояснення уніатській дурості я не знаходжу.


Я навіть зараз не хочу якось коментувати низку звинувачень щодо того, звідки в них гроші на Буковель. Тут вони молодці. Поки в них будуть овечки, які з радістю даватимуть себе стригти, можливість посвітити єпатрахілями в Буковелі в них завжди найдеться. Як, ви ще й досі не були в Зарваниці? Матінка Божа не може чекати без ваших грошей. Але це таке. Я в грошах не сильно тямлю, тому краще помовчу.

Справа тут зовсім не в тому, що православні не люблять спорт. В православних просто не прийнято власні звички та вподобання, страсті та пороки, виставляти за значне досягнення всієї Церкви.

З нетерпінням чекатиму на єпархіальний чемпіонат отців УГКЦ з куріння, або ще краще - на кінофестиваль хоум відео. Все-таки, планку нагод для піару потрібно підносити.

Та що вже там казати! В тих католиків навіть Папа, дивіться, що витворяє: хоче йде на роботу, хоче не йде. А захотів, - взяв та й полетів на білому гвинтокрилі - тільки його й бачили. Жбурнув на стіл ключі від раю, тай каже - не можу я далі з вами, католиками жити. Хто хоче нехай собі керує, а я буду його слухати. Побачимо - каже - чи хоть хтось з вами зможе собі так довго давати раду. Піду собі в монастир. Немає у вас ніякої побожності. Тільки спокуси одні та дуренсьтва. Вже одну для вас книжку написав, другу, третю, а їм тільки лижі в головах та розваги - а святий піст на носі...

Якщо УКУ самий авторитетний духовний навчальний заклад в Україні, а владика Гудзяк, по посаді, найбільш розумна людина УГКЦ , то що тепер можна подумати про всіх інших отців парохів? Неграмотних та неосвідчених? Що подумають про них люди, коли дізнаються, що вони не вміють на лижах встояти? Ганьба! А як на рахунок ковзанів та скейту?

Все-таки, що не кажіть, але тільки в жіночому монастирі можна загоїти такі значні душевні рани...

Я дуже розумію Бенедикта. Нарешті він почав дослухатися до того, про що я давно вже пишу. Розруха УГКЦеркви не в руках донгалівців, а в головах тих, хто нині офіційно претендує на елітарність, вченість та побожність насправді не маючи ні першого, ні другого, ні третього.

Тим не менше, вчорашній вчинок дає можливість повноцінного діалогу УГКЦ з УПЦ КП на базі Баламандських домовленостей та буковельських можливостей. Справжній екуменізм той, котрий можна сфотографувати!

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.