"Святi ангели й архангели, молiть Бога за нас грiшних"

У листопадi (21) випадає свято Собор святого архистратига Михаїла й iнших безплотних сил. Що ми знаємо про архистратига Михаїла? Чому саме цьому архангеловi присвячене свято?

Святкування Собору Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних встановлено на початку IV століття на Помісному Лаодикійському Соборі, що пройшов за кілька років до Першого Вселенського Собору. Лаодикійський Собор своїм 35- м правилом засудив і відкинув єретичне поклоніння ангелам як творцям і правителям світу і затвердив їх православне шанування. 

Вшановується це свято в листопаді - дев'ятому місяці від березня (з якого в давнину починався рік) - відповідно до числа 9-ти чинів ангельських. Восьмий день місяця вказує на майбутній Собор всіх Сил Небесних в день Страшного Суду Божого, який святі отці називають "днем восьмим ", бо після віку цього, що йде за седмицями днів, наступить "день восьмий" , і тоді "прийде Син Людський у Славі Своїй і всі святії Ангели з Ним "( Мф. 25 , 31).

Чини ангельські поділяються на три ієрархії - вищу, середню і нижчу. Кожну ієрархію становлять три чини . 

У вищу ієрархію входять: Серафими, Херувими і Престоли. 

  • Ближче всіх до Пресвятої Трійці стоять шестикрилі Серафими ( Полум'яніючі, Вогненні ) ( Іс. 6 , 2). Вони горять любов'ю до Бога та спонукають до неї інших.
  • Після Серафимів перед Господом предстоять багатоокі Херувими ( Бут. 3 , 24). Їх ім'я означає: вилив премудрості, просвітництво, бо через них, сяючих світлом Богопізнання і розуміння таємниць Божих, посилається премудрість і просвіта для істинного богопізнання.
  • За Херувимами далі йдуть Богоносні за благодаттю даною їм для служіння Престоли ( Кол. 1, 16 ), котрі таємничо й незбагненно носять Бога. Вони служать правосуддю Божому .
Середню ангельську ієрархію становлять три чини : Панування, Сили і Влади.

  • Панування ( Кол. 1, 16 ) володарюють над подальшими чинами Ангелів. Вони наставляють поставлених від Бога земних володарів мудрому керуванню. Панування вчать володіти почуттями, приборкувати гріховні прагнення, поневолювати плоть духу, панувати над своєю волею та перемагати спокуси.
  • Сили ( 1 Пет. 3, 22 ) виконують волю Божу. Вони творять чудеса й посилають благодать чудотворіння та прозорливості угодникам Божим. Сили допомагають людям у несенні послуху, зміцнюють у терпінні, дарують духовну міцність та помножують мужність .
  • Влади ( 1 Пет. 3 , 22; Кол. 1, 16 ) мають владу приборкувати силу диявола. Вони відганяють від людей бісівські спокуси, підтримують подвижників, оберігають їх, допомагають людям у боротьбі зі злими помислами.

У нижчу ієрархію входять три чини : Начала , Архангели і Ангели .

  • Начала ( Кол. 1, 16 ) правлять над нижчими ангелами, направляючи їх до виконання Божественних повелінь. Їм доручено керувати всесвітом, охороняти країни, народи, племена. Начала наставляють людей віддавати кожному честь, належну його званню. Вчать зверхників виконувати посадові обов'язки не заради особистої слави і вигод, а заради честі Божої і користі ближніх .
  • Архангели ( 1 Сол . 4, 16 ) проповідують про великі та преславні події, відкривають таємниці віри, пророцтва й розуміння волі Божої, зміцнюють в людях святу віру, просвіщаючи їх розум світлом Святого Євангелія.
  • Ангели ( 1 Пет. 3, 22 ) найбільш близькі до людей. Вони сповіщають наміри Божі , наставляють людей до доброчесного й святого життя. Вони зберігають віруючих , утримують їх від падінь, підіймають занепалих, ніколи не залишають нас і завжди готові допомогти, якщо ми побажаємо .

Всі чини Небесних Сил носять спільну назву Ангелів - по суті свого служіння. Господь відкриває Свою волю вищим Ангелам, а вони, у свою чергу, освічують інших.

Над усіма дев'ятьма чинами поставлений Господом святий Архістратиг Михаїл (ім'я його в перекладі з єврейського - " хто як Бог " ) - вірний служитель Божий, котрий скинув з Неба гордого Денницю з іншими падшими духами. А до решти Ангольських Сил він вигукнув: " Будьмо уважні ! Станьмо побожно перед Творцем нашим і не помислимо неугодного Богові ! " За Церковними переказами, що відображені у текстах богослужінь Архістратигу Михаїлу, він брав участь у багатьох старозавітних подіях. Під час виходу ізраїльтян з Єгипту він був перед ним у вигляді стовпа хмарного вдень і вогняного вночі. Через нього з'явилася Сила Господня, що знищила єгиптян і фараона, які переслідували ізраїльтян. Архістратиг Михаїл захищав Ізраїль у всіх його бідах.

Він з'явився Ісусу Навину та відкрив волю Господа на взяття Єрихону ( Нав. 5 , 13 - 16). Сила великого Архістратига Божого з'явилася у знищенні 185 тисяч воїнів ассирійського царя Санхеріва (4 Цар . 19 , 35), у поразці нечестивого вождя Антіохового Іліодора та в збереженні від вогню трьох святих отроків - Ананія, Азарія і Мисаїла, кинутих у піч на спалення за відмову вклонитися ідолу . ( Дан. 3 , 92 - 95).

"Святi ангели й архангели, молiть Бога за нас грiшних" 

З волі Божої, Архістратиг переніс пророка Авакума з Юдеї у Вавилон, щоб дати їжу Даниїлу, у рові з левами ( кондак акафіста , 8). Архангел Михаїл заборонив дияволу давати юдеям тіло святого пророка Мойсея для обожнення ( Юд. 1 , 9).Святий Архангел Михаїл явив свою силу, коли чудесним чином врятував дитину, кинуту грабіжниками в море з каменем на шиї, біля берегів Афону ( Афонський Патерик ) .

З давніх часів прославлений своїми чудесами Архангел Михаїл. Архистратигу присвячено безліч монастирів , соборних , палацових і посадських храмів. У древньому Києві відразу після прийняття християнства був споруджений Архангельський собор і влаштований монастир .

Зі Святого Письма і Священного Передання відомі також Архангели : Гавриїл - фортеця ( сила) Божа , провісник і служитель Божественної всемогутності ( Дан. 8 , 16; Лк . 1 , 26) ; Рафаїл - лікування Боже , цілитель людських недуг ( Тов. 3 , 16; Тов. 12 , 15 ) ; Уриїл - вогонь або світло Боже , просвітитель ( 3 Езд . 5, 20 ) ; Селафіїл - молитовник Божий , що спонукає до молитви ( 3 Езд . 5 , 16) ; Ієгудиїл - славлячий Бога, той, хто зміцнює струджених для слави Господньої і клопоче про відплату їм за подвиги ; Варахиїл - раздаятель благословення Божого на добрі справи, той, хто просить людям милості Божий ; Ієремиїл - піднесення до Бога ( 3 Езд . 4 , 36).

На іконах Архангели зображуються відповідно до роду їхнього служіння :

  • Михайло - топче ногами диявола, в лівій руці тримає зелену фінікову гілку, у правій - спис з білою хоругвою (іноді полум'яний меч), на якій накреслений хрест.
  • Гавриїл - із райською гілкою, принесеною ним Пресвятій Діві, або з запаленим ліхтарем у правій руці і дзеркалом з яспису - у лівій.
  • Рафаїл - тримає посудину з цілющими зіллями в лівій руці, а правою веде Товію, несе рибу .
  • Уриїл - у піднятій правій руці - оголений меч на рівні грудей, в опущеній лівій руці - " полум'я вогню " .
  • Селафіїл - у молитовному положенні, що дивиться вниз, руки складені на грудях.
  • Иєгудиїл - у правиці тримає золотий вінець, у лівій - бич із трьох червоних (або чорних) шнурків 
  • Варахиїл - на його одязі безліч рожевих квітів.
  • Ієремиїл - тримає в руці терези..

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.