Cтрасна п’ятниця – найскорботніший день року

Сьогодні у християн – Cтрасна п’ятниця – найскорботніший день року, коли Церква згадує про страждання Ісуса Христа на хресті. Цього дня віряни нічого не роблять, дотримуються суворого посту, нічого не їдять аж до Великоднього сніданку. В Страстну п’ятницю люди також йдуть до церкви, щоб вклонитися Святій Плащаниці.


Страсна п’ятниця – найскорботніший день християнського календаря. Сьогодні християни приходять до Плащаниці, аби доторкнутися до зраненого, терплячого і померлого тіла Христового. У Велику п’ятницю Божественна літургія не правиться, натомість читається Євангеліє про Страсті Христові. У середині дня відправляють вечірню з чином виносу Плащаниці. Плащаниця символізує полотно, в яке був загорнутий Ісус Христос після зняття з Хреста. Після Воскресіння на полотні залишився відбиток Його Образу. У Страсну п’ятницю люди тричі обходять довкола церкви з Плащаницею. Після обходу Її кладуть на приготований стіл посередині церкви.

Євген ЗАПЛЕТНЮК протоієрей Української Автокефальної Православної Церкви :

Сьогодні всі віруючі приходять до храму, щоб поклонитися Пащаниці Христовій, як символ того, що кожен з нас відчуває, що ця смерть була викликана нашим з вами життям. Ми також причетні до тієї смерті і не в тому, що ми засудили, а в тому що ми дали причину тому, що помножуючи гріх нам потрібно того, хто прийде і ліквідує цей гріх.



До Воскресіння залишається майже два дні. Люди готуються до Великого свята, але сьогодні, кажуть священики потрібно не забути поклонитися святій Плащаниці.

Євген ЗАПЛЕТНЮК протоієрей Української Автокефальної Православної Церкви :

Велика п’ятниця згадує всім християнам про те, що кожен день є часом вибору. Ми повинні вибирати між добром і злом, правдою і неправдою. Сьогодні напевно немає такого жорстокого серця, яке б не розчулилося, побачивши положеного в гріб Спасителя. Не намагаймося шукати собі способів знайти собі приготування краще, ніж прийти до храму Божого. Тому що до Воскресіння Христового ми повинні готуватися не тим, що наводимо лад в наших домівках, а тим, що наводимо лад в своїй душі. Тому я б хотів всіх запросити прийти до Плащаниці, поклонитися Тому, хто помер заради кожного з нас.

До Плащаниці християни приступають не тільки у п’ятницю, але й в суботу впродовж дня.

Інформація телеканалу ТВ4

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.