Повідомлення Прес-служби Предстоятеля

У відповідь на численні запити релігійних ЗМІ, духовенства та мирян українських Церков, щодо офіційного ставлення УАПЦ до ситуації, яка нещодавно склалася навколо особи Високопреосвященного Адріана (Старини), митрополита Богородського УПЦ КП, Прес-служба Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви
уповноважена повідомити про таке :

1) Офіційне повідомлення Прес-служби УПЦ КП про те, що Священний Синод УПЦ Київського Патріархату від 13 травня 2011 року «звільнив митрополита Адріана (Старину) від керування Криворізькою єпархією з тієї причини, що він звернувся до керівництва УАПЦ з проханням про прийняття його в юрисдикцію цієї конфесії. Однак керівництво УАПЦ відмовило йому в цьому» в нашій, Українській Автокефальній Православній Церкві зустріли з великим здивуванням.

2) Станом на 16 травня 2011 року, ні на адресу Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви, ні на адресу Архиєрейського Собору прохання про прийняття Високопреосвященного Владики Адріана (Старини) в лоно УАПЦ не подавалось ні усно, ні письмово. Та й більше цього. Після останнього (від 3 лютого 2011 року) Архиєрейського Собору УАПЦ, нових його засідань не відбувалось. А саме в компетенції цього церковного органу лежить остаточне вирішення усіх питань такого рівня в нашій святій Церкві.



3) Як тільки чутки про “випадок з митрополитом Адріаном” набули розголосу, представники УАПЦ правду про це заявляли відкрито, а на рівні Предстоятелів УАПЦ та УПЦ КП, про це йшлося під час собистої зустрічі на останньому засіданні Всеукраїнській Ради Церков і релігійних організацій з Президентом 21 квітня 2011 року.

4) Враховуючи, що позиція УАПЦ з цього питання була відома і Патріарху Філарету, і членам Священного Синоду ще задовго до його засідання, вважаємо його рішення щодо долі митрополита Адріана в значній мірі упередженим і провокативним, оскільки воно вже у своєму корені містить неправду, лукавство, та відсутність християнської любові, як до нашої Церкви, так і до самого Високопреосвященного владики Адріана (Старини).

5) Все те, що відбулося на останньому Священному Синоді УПЦ Київського Патріархату 13 травня 2011 – це суто внутрішня проблема УПЦ КП взагалі, та зокрема, проблема особистого відношення поміж собою тамтешніх ієрархів, І наша свята Українська Автокефальна Православна Церква, не маючи до цього жодного відношення, відмежовується від згаданої проблематики.

6) В свою чергу, не заперечуючи своєї любові та пошани до Владики-митрополита Адріана (Старини), одного з ключових засновників УПЦ Київського Патріархату, вимушені з сумом спростувати автентичність тих листів та послань, авторство яких приписується Блаженнійшому Мефодію, митрополиту Київському і всієї України, Предстоятелю УАПЦ. Жодних листів, адресованих особисто митрополиту Адріану (Старині) прес-служба Предстоятеля ніколи не надсилала.

7) Попри всі багаточисленні декларації та заяви з боку УПЦ Київського Патріархату про бажання будувати Єдину Помісну Православну Церкву в Україні, подібними вчинками керівництво УПЦ КП чітко заперечує всі свої наміри. Українська Автокефальна Православна Церква ніколи не втручалася у внутрішнє життя Київського Патріархату, і не має бажання жодним чином визначати кому там бути архієреєм, а кому ні, чи то уже тепер, чи то у майбутньому. Тому, будь-які подібні провокації, та спроби внести розбрат серед єдиного у вірі православного українського народу сьогодні нами категорично засуджуються, і справедливо засуджуватимуться надалі.

8 ) Українська Автокефальна Православна Церква завжди відкрита для співпраці, і покликана на служіння Богу, людям та Україні. І для цього, ми йдемо лише правдивим і чесним шляхом. То ж нам дуже шкода, якщо хтось чинить по-іншому. У Церкві Христовій кінцева мета ніколи не виправдовувалася засобами. І нам зовсім не зрозуміло, як можна побудувати Єдину Помісну Церкву, використовуючи при цьому нечесні методи?

«Наостанку, браття, що тільки правдиве, що тільки чесне, що тільки праведне, що тільки чисте, що тільки любе, що тільки гідне хвали, коли яка чеснота, коли яка похвала, думайте про це!» (Фил. 4:8)

«..Будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості! » (1 Тим.4:12)

Прес-служба Предстоятеля УАПЦ // Uaoc.Net

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.