Богослужіння Предстоятеля у неділю Новомучеників УАПЦ

27 листопада 2011 року, у 25-ту неділю після П’ятидесятниці, в день пам’яті новомучеників та сповідників УАПЦ, та святого апостола Филипа Блаженнійший Мефодій, митрополит Київський і всієї України, Першоієрарх Української Автокефальної Православної Церкви очолив відправу святкової
Божественної літургії у кафедральному соборі Різдва Христового міста Тернополя. Разом з Предстоятелем на літургії також молилися клірики собору: митрофорні протоієреї Ігор Семирозум та Євген Заплетнюк, протоієреї Ігор Прийдун та Роман Будзинський, протодиякони Петро Рублевський, Петро та Іван Заяці, диякон Михаїл Горошко.

Після прочитаного дияконом Євангельського зачала неділі та свята, до народу з повчанням на тему істинності Церкви і подвигу новомучеників УАПЦ звернувся митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк. У своєму слові отець Євген коротко пригадав історичний шлях кількох найбільших українських церков. На прикладі історичних фактів доволі переконливо довів, що історія Церкви не може суперечити Її віровченню. Тому кожен, хто нині стоїть перед вибором Церкви і храму, повинен найперше поцікавитися першоджерелами. Зокрема, коли виникли, що цьому передувало. Хто є лідером і за допомогою яких засобів церква нині розвивається.

Священик закликав міцно триматися нашої святої Української Автокефальної Православної Церкви, ніколи не зраджувати Її, бо це рідна Церква українського народу, збудована не сучасними чи давніми уже церковними аферистами, але на крові наших Новомучеників та Сповідників, яким ми нині світлу пам'ять творимо.



Після потрійної ектенії Блаженнійший митрополит Мефодій з нагоди нашого великого свята прочитав молитву до Святих Новомучеників та Сповідників УАПЦ. Глибокий та щирий зміст цієї молитви розчулив до сліз багатьох парафіян. До речі, саме цю молитву виголошує духовенство УАПЦ під час богослужінь Великого посту. За своїм настроєм — покаянним і скорботним — вона особливо відповідає почуттям тих віруючих, які працюють над власним самовдосконаленням. Найперше — приборканням пристрастей та гріховних звичок у час посту.

Після закінчення літургії Першоієрарх звернувся з коротким словом до парафіян, де, зокрема, нагадав про те, що в цей день відзначає свій день народження один з відомих політичних діячів України: «Як християни ми, звісно, не можемо втручатися у жодні політичні процеси, оскільки політика — це не справа Церкви. Але оскільки наша справа – молитва, сьогодні ми помолимося і за рабу Божу Юлію, яка переживає не найкращі дні. Не нам вирішувати — хто винен, а хто – ні. Наша справа — закликати людей до праведного і чесного життя.

Християни повинні знати, що наше життя — це тимчасова гра духовних злетів та падінь. Дай Бог кожному, хто переживає злети, пам’ятати про часи падінь, а тим, хто переживає падіння, дай Бог зробити з цього правильні висновки. Ми однаково ставимося до всіх партій, будучи рівновіддаленими від них усіх. То ж наша молитва не є закликом у будь-яких політичних суперечках надавати перевагу чиїйсь позиції. Наша справа – просити Бога своєї благодаті для себе, і всього нашого народу, не дивлячись на його політичні чи світоглядні переконання».

Відтак Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви, Блаженнійший Мефодій, митрополит Київський і всієї України, у співслужінні соборного причту відправив молебень до Пресвятої Владичиці нашої Богородиці.

Закінчилися богослужіння першої половини недільного дня уставним многоліттям, та благословенням Першоієрарха УАПЦ богомольців.

Прес-служба Предстоятеля УАПЦ // Uaoc.Net

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.