Голова місіонерського відділу відправив літургію Ранішосвячених дарів

2 березня 2012 року, у п’ятницю першої неділі Великого посту, в день пам’яті святого Льва, папи Римського та святого Агапіта, єпископа Синадського, з благословення Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України, Першоієрарха Української Автокефальної Православної Церкви, Божественну літургію Ранішосвячених Дарів в кафедральному соборі Різдва Христового звершив митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк, Голова місіонерського відділу Патріархії УАПЦ. Священику співслужили митрофорний протоієрей Ігор Семирозум, ієрей Андрій Ткач та митрополичий протодиякон Петро Рублевський.

За богослужінням у Вівтарі молився Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви, митрополит Київський і всієї України Мефодій.

Із прадавніх часів Православна Церква для особливого, побожного шанування св. Чотиридесятниці як часу строгого посту та покаяння, не звершує священнодійств повної Літургії в дні Великого посту, окрім субот і неділь. Натомість, звершується інше, особливе богослужіння - Літургія Напередоосвячених Дарів. Ця Літургія, як показує сама її назва, відрізняється від Літургії св. Іоана Златоуста і св. Василя Великого тим, що на ній немає Євхаристійного канону, отже, й немає принесення і освячення Святих Дарів. Для причастя священнослужителі використовують Святий Агнець освячений та заготовлений особливим чином на попередній літургії.

Після відпусту літургії за давньою православною традицією було освячене коливо, та звершено заупокійне богослужіння за усіх від віку померлих ієрархів Української Автокефальної Православної Церкви, серед яких – Святійші патріархи Мстислав, Володимир, та Димитрій, Високопреосвященні архиєпископи Феодосій та Петро та інші. Також на заупокійній ектенії згадали усіх спочилих у Господі священнослужителів та парафіян собору Різдва Христового, усіх родичів та близьких, і тих, чиїх імен ми не знаємо. Соборний клір прочитав і згадав у молитві тисячі імен людей, що відійшли у вічність.

Великий піст – чудова можливість ще раз згадати про тих, кого вже немає серед нас, але зустрічі з ким ми у свій час чекаємо. Вічна їм пам'ять, а нам Божого благословення та допомоги на нашому спасительному шляху Святої Чотиридесятниці.

Прес-служба Тернопільскої єпархії УАПЦ // Uaoc.Net

Молитва над дияконом перед споживанням Св.Дарів
"Нині Сили небесні з нами невидимо служать..."
Духовенство митрополичого собору Різдва Христового УАПЦ м.Тернополя


 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.