Священик УАПЦ виступив на ІІ конференції Спілки християнських письменників

12-13 березня у Києві з нагоди п’ятої річниці Спілки християнських письменників відбулася ІІ звітно-виборча конференція. Участь у ній взяв, та виступив перед присутніми зі словом привітання митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк, Голова місіонерського відділу Патріархії УАПЦ, член СХПУ. Під час роботи конференції, що плідно тривала два дні, було заслухано звіт Голови СХПУ, звіт ревізійної комісії, оприлюднено програму розвитку спілки на найближчі 5 років, а також було зачитано положення про Раду СПХУ, та проголосовано за її новий склад.

Подібним чином, присутніх на конференції ознайомили з положенням про ревізійну комісію, та було обрано її склад. За підсумками відкритого голосування чинному Голові СПХУ Костянтину Шаповалову було доручено керування організацією і наступних п’ять років.

На порядку денному другого дня звітно-виборчої конференції було заслухано окремі пункти програми Голови спілки, та проголосовано за них. Зокрема мова йшла про проведення 3-го фестивалю християнської поезії, започаткування спілкою фестивалів публіцистичної прози. Також було обговорено питання фінансової діяльності спілки, і зокрема – членських внесків. Особливо цікавою для присутніх виявилась інформація про систему нагород і вшанування членів СПХУ. Найяскравіших християнських літераторів було вшановано відзнаками спілки.

Робота конференції проходила в дружній та невимушеній атмосфері. Делегати з Києва та регіональних осередків виступали з привітаннями у поетичній та прозовій формі, ділилися досвідом та побажаннями щодо кращої організації роботи спілки. Так, присутній на конференції Юрій Решетніков (ГО «Інститут християнської демократії») закликав християнських письменників власною творчістю та прикладом формувати новий тип сучасної української інтелігенції, яка б на християнських засадах утверджувала наше суспільство. В той же час, Юрій Євгенович закликав звільняти спілку від конфесійних чи – вузькоконфесійних меж. За двадцять років у багатьох християнських конфесіях України накопичений достатній творчий, фаховий і будь-який інший потенціал. Тому потрібно налагоджувати діалог і будувати спільноту християнської інтелігенції - переконаний він.





Продовжуючи виступ Юрія Решетнікова, протоієрей УАПЦ Євген Заплетнюк зауважив, що вже членство православного священика у спілці – безперечно спростовує тезу про те, що спілка є вузькоконфесійною. Як відомо з програми розвитку СПХУ, надалі Головою та Радою спідки планується активно залучати до співпраці представників і православних і католицьких Церков. Головне для кожного християнського літератора – пам’ятати свою відповідальність за кожне написане слово. Священик зауважив, що й донині кожен хто пише про Бога є носієм особливої духовної місії, яка вимагає від автора ретельної роботи над собою, і над власним вдосконаленням. Дуже часто християнські автори не здатні адекватно оцінити власну творчість, а піддаючись спокусам, гинуть у пристрасті марнославства та гордині. Якщо ж вони сприймають свій талант як дарунок від Бога, то в чому тут їхня заслуга, окрім працелюбства?

Також отець Євген поділився з присутніми власними роздумами про творчість. Зокрема, нагадав відому тезу про те, що у диявола вона відсутня. Уже дві тисячі років він спокушає нас одними і тими самими гріхами : похіть плоті, похіть очей та гордість життєва. То ж ті люди, які ревно займаються творчістю на славу Божу, перемагають цим диявола ще до часу Страшного суду Божого. Тому, знаючи свою величну мету – ширення Євангелії, кожен публіцист повинен перш ніж вчити інших, власним прикладом показувати свою віру, надію та любов до Христа. Бо без цього жодне наше слово не буде мати ваги. Зазвичай, більшість християнських літераторів міркуючи про власне письменницьке покликання вважають його здійсненням у своєму житті притчі про таланти. Мовляв, мені Господь дав талант, а я маю своїм життям його максимально примножити. Це, звісно вірно. Все, що ми маємо і чим тепер володіємо – це водночас і дарунок і довіра нам від Самого Творця.

Однак, на думку протоієрея Євгена, те чим займаються християнські письменники має в Святому Писанні значно кращу аналогію. Євангелист Марк (12:42) розповідає нам про бідну вдову, яка пожертвувала на храм дві лепти, і тим угодила Богу. Тобто ми, як і ця невідома нікому праведниця, маємо віддати Богу все те, що у собі маємо. В тому числі і певні свої художні, письменницькі дарування. І тільки коли ми віддамося цьому на повну силу, можна буде говорити, що ми з вами саме християнські письменники, а не якісь інші. І всі зусилля нам поповнить сам Бог, «завжди немічне уздоровлюючи, та доповнюючи те, чого нам бракує…»

Після робочого засідання конференції прот.Євген Заплетнюк на прохання представників християнських ЗМІ дав інтерв’ю, у якому поділився власними міркуваннями щодо сучасного руху християнських письменників України.
Нагадаємо, що І З'їзд Спілки християнських письменників України відбувся 18-20 вересня 2009 р. в смт. Східниця (Львівська обл.), а третя конференція СХПУ пройде навесні 2017 року.

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.