Богослужіння в Неділю про сліпого

20 травня 2012 року, в шосту неділю після Пасхи, або в неділю про сліпого, в день пам’яті святого Ніла Сорського та Спогаду про явлення на небі Хреста Господнього в Єрусалимі (351), Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви, Блаженнійший Мефодій, митрополит Київський і всієї України, очолив відправу Божественної літургії святого Іоана Златоуста у Тернопільському кафедральному соборі Різдва Христового. Разом з Блаженнійшим Владикою молилось духовенство єпархії : митрофорні протоієреї Ігор Семирозум та Євгеній Заплетнюк, протоієреї Роман Будзинський та Ігор Прийдун, протодиякони Іван та Петро Заяці. 

Після прочитаного Апостольського та Євангельського зачал зі словом повчання до богомольців звернувся протоієрей Євген Заплетнюк, який у своєму благовісті розкрив зміст недільного Євангелія та закликав парафіян навчатись вірі в Бога та смиренню від зціленого сліпого чоловіка.

"Незрячий чоловік, імені котрого зі Святого Писання ми так і не дізнаємось, сьогодні засвідчує дивний приклад віри. Він навчив нас, як можна вірити Богу безумовно, без жодних застережень. Ця людина нічого не могла зробити самостійно, бо навіть побачити Христа не мала можливостей. Коли б він був малим на зріст, то подібно митарю Закхею зміг би вилізти на дерево. Коли б він був хворий і соромився своєї хвороби і негідності, міг би, як кровоточива жінка, підійти до Спасителя непомітно, аби хоч Його тінь чи клаптик плаща зупинив нестерпні страждання. Коли б він шукав Бога, як Самарянка, сміливо підійшов би і відверто запитав Христа, чи Він і є обіцяним Месією. Але чоловік був сліпий… Побачити Христа не міг, а лише шум натовпу говорив йому про те, що навколо відбувається щось дуже особливе”.

Повністю проповідь можна прочитати на сайті Богослов.Орг.

Закінчилось богослужіння молитвою перед Тернопільською чудотворною іконою Божої Матері, уставними многоліттями та благословенням Архипастиря. 

Прес-служба Предстоятеля УАПЦ // Uaoc.Net

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.