В Тернополі збереться богословський клуб

Як розповів представникам ЗМІ ведучий та ініціатор створення Тернопільського богословського клубу протоієрей УАПЦ Євген Заплетнюк, уже найближчим часом в Центрі Комунікацій відбудеться його перше засідання. В рамках роботи клубу запланована ціла низка зустрічей для богословських лекцій та диспутів. - Окрім того, що я сам є православним священиком, а місіонерська та катехитична діяльність - це частина моїх безпосередніх обов’язків, я давно відчуваю потребу постійного, інтенсивного спілкування з людьми, що прагнуть більше дізнатись про Бога та Церкву. Особливо тоді, коли постійно чую прохання про такі зустрічі.

Тернопільщина – край величезних християнських святинь, неймовірної кількості храмів та каплиць, але, як це не дивно, при цьому наш регіон може «похвалитись» й унікальною християнською неосвіченістю. Наша Галичина – це край занедбаних християнських можливостей. Люди десятиліттями ходять до своїх храмів, але, водночас, залишаються повними невігласами у питаннях власної віри. Саме, «завдячуючи» лінивству та байдужості парафіяльних отців, тисячі людей давно замінили власну віру на марновірство та обрядовір’я. Цей стан – аномальний, і його потрібно терміново позбуватися. Одним із варіантів виходу з цього "глухого кута", я, разом із своїми однодумцями, вважаємо створення відповідного товариства, яке гуртувало б навколо себе небайдужих віруючих людей.  



Ми будемо регулярно збиратись разом для спілкування і вивчення Передання Церкви, а метою наших зустрічей, очевидно, є спілкування заради взаємного духовного збагачення. Поки що, основне «ядро» нашого клубу знаходиться у стадії формування. Ми запрошуємо до себе всіх християн, які бажають збільшити свій богословський рівень, і цим зробити ще один крок назустріч Богу та Церкві. Для нас передусім важливо, щоб люди ставились до цього з повною відповідальністю і вважали наші богословські студії не черговим, доволі екзотичним способом проведення свого дозвілля, але важливою справою власного духовного життя.

Зустрічі клубу будуть відбуватись на базі "Центру Комунікацій"

Тому серед нас, напевне, не буде багато людей старшого віку, які вже просто фізично не здатні навчатися, і діточок, яким глибокі богословські теми зрозуміти теж не під силу. Передусім, ми орієнтуємось на духовно зрілу молодь та людей середнього віку. В планах нашого клубу немає бажання стати черговою псевдорелігійною сектою. Тернопільський богословський клуб – це невелика спільнота людей, що виявили бажання збиратись разом для богословських зустрічей. Невід’ємною частиною нашого спілкування буде спільна участь у церковних богослужіннях та Святих Таїнствах.  

Готуючись до презентації клубу, я вже провів низку робочих зустрічей і маю попередні домовленості про заходи у нашому клубі з кількома відомими богословами та церковними діячами. Найцікавіші зустрічі ми можемо транслювати у мережі Інтернет у режимі «наживо», а потім, при потребі, розповсюджувати важливі матеріали на електронних носіях.  Технічні можливості XХІ століття роблять спілкування людей максимально простим, незалежним від зовнішніх обставин. Завдяки Інтернету наш доробок буде доступний людям, де б вони не знаходились. Однак, у повній мірі відчути користь від наших зустрічей можна буде лише відвідуючи їх особисто. Тому я всіх запрошую до участі у клубі.

І хоч сам я священик Української Автокефальної Православної Церкви, все ж заохочую до членства у нашому клубі представників не лише своєї УАПЦ, але й усіх , хто входить до інших православних юрисдикцій, греко- та римо-католиків. А члени протестантських деномінацій та невіруючі будуть мати унікальну можливість відкрити для себе дивний світ віри Святих Отців та Апостолів. Я також впевнений, що членство у нашому клубі може бути корисним не лише мирянам, але й багатьом священнослужителям.  

Слава Богу, що сьогодні ми живемо у час, коли християни України не лише не зазнають гонінь за свою віру, але й мають унікальні можливості її практикувати. Тільки гріхи лінивства та байдужості закривають перед нами двері до Царства Божого. Тернопільський богословський клуб допоможе боротися і з гріхом, і з байдужістю.  

  • Долучитись до нашої групи в фейсбуці, щоб отримувати останні новини наш клуб, можна за цим посиланням : facebook.com/groups/bogoslov

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.