Слово не лише про Стрітення

Колись по телевізору показували спортсменку, яка під час тренувань поломала собі хребет. В інтерв'ю для глядачів вона зі свого ліжка розказувала, що для серйозних результатів їй потрібно було неймовірно виснажливо працювати, а для життя "для себе" ні сил, ні часу в неї вже не залишалось. Вона просто мріяла мати хоча б один вільний день для того, щоб просто полежати на дивані та погортати книжку. "Але потім - продовжує спортсменка - в силу обставин все сталось саме так, як я мріяла... Я лежу на дивані ось уже кілька місяців поспіль та постійно думаю, як жорстоко тоді помилялася - зараз я хочу совсім протилежного". Шкода, що я не запамятав її імені. Зараз можна було б погуглити та дізнатись про її подальшу долю. Маю надію, що їй вже краще.

Не схильний списувати все це на волю Божу. Це окрема розмова. Тим не менше, майже кожне людське життя - це чудовий приклад того, як Бог чує та може виконати наші егоїстичні бажання. При зміні зовнішніх обставин наші сміливі егоїстичні мрії можуть виявитись не тільки пустими, але й небезпечними. Краще всього просити в Бога одного - прощення гріхів та очищення власної душі від пристрастей. Тільки в такому випадку ми зможемо по-справжньому розібратися з собою, знатимемо, як обирати найголовніше з безлічі варіантів, і основне - будемо вміти сприймати власне життя саме, як співпрацю з Богом, а не щось інше. Відомо, що зазвичай, ми сприймаємо його або, як повну, абсолютну незалежність від Творця, або ж, як театр, у якому ми всього лиш маріонетки в руках всесильного та незрозумілого владики.

Чи відбулася вже ваша особиста зустріч з Богом?

Насправді, ми не ляльки, і навіть, не ляльководи. Вся істина лежить десь на перетині ниточок...Свято Стрітення, яке ми сьогодні відзначаємо, саме і є святом такої співпраці людини та Бога. Митрополит Антоній (Блум) у своїх бесідах постійно згадував, що слово "стрітення" на деяких мовах означає і "зустріч", і "радість". Саме таку радісну зустріч вшановують нині усі християни. Це не зима з весною зустрічається, це людство зустрічає в храмі свого Господа! Гляньте на термометр: про яку весну, взагалі, може йти мова? На вулиці сніг по коліна! Для православних християн весна цього року почнеться аж 18 березня Чистим понеділком.

Але нам зовсім не потрібно чекати цілий місяць, щоб стати на стежку покаяння та спасіння. Дуже часто те, що ми суб'єктивно вважаємо "рано", насправді, об'єктивно означає "надто пізно". Це правда, що Бог може прийняти наш жаль за гріхи та простити все навіть на ложі смерті, в останні хвилини життя. Але хіба нормальна, чесна та моральна людина зможе довго жити з таким лукавством знаючи, що в останній момент перебування на цій землі, окрім всього іншого, їй ще належить обманути Бога? Та й взагалі, чи можна Бога хоч якось обманути?

Я бажаю всім нам знайти духовну користь зі свята Стрітення, щоб воно допомогло нам не тільки поставити перед собою правильні світоглядні питання, але й говне - знайти авторитетні православні відповіді на них. Чи відбулася вже ваша особиста зустріч з Богом? Якщо так, чи стало це помітно на вашій поведінці тим, хто навколо вас? А якщо ні, то чому ви не підготували для Господа місце у своєму серці? Нехай свято Стрітення Господнього буде для нас не тільки Господнім, але й нашим особистим святом, днем, що змінює нашу душу, або прийнамні, вперто намагається це робити, переборюючи нашу лінь та пасивність . Амінь.

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.