Слово на день "Святого Валентина"

Дорогі брати і сестри! Щиро вітаю вас із Святом усіх закоханих! Якщо ви думаєте, що у вашому житті буде щось більш важливе за Любов - ви помиляєтесь. І доки всі сперечаються про те, чи варто нам святкувати, чи не варто, я закликаю всіх любити один одного хоча б 14 лютого, в день, коли навіть сатанинський світ нагадує нам про любов. Наше життя страшне. Сьогодні сексом починається дружба, а часто навіть і знайомство. Хоча в мислячих людей мало б бути зовсім навпаки.

Тому, я бажаю усім нам достатньо мудрості та сили волі, щоб вирватись з цього зачарованого блудного кола. Тільки тоді ми зможемо справді відчути, що промовлене нами "люблю" і "хочу" стосується іншої особи, а не членів її тіла та окремих органів.

Сатана помилився. Він мріяв, щоб цей день став ще однією нагодою людству потонути в статевих гріхах. Частково йому це вдалося. Але, поки на цьому світі існують люди, які утримуються від блуду не тому, що їм цього ніхто не дає, а тому, що цнота їхній свідомий вибір - диявол залишається переможеним. Я прожив вже довго. 3 серпня мені, дасть Бог, буде 35. І нині я хочу з усією пастирською відповідальністю сказати, що жоден секс не порівняється з насолодою від чистої совісті та душевної чистоти. Віруючі люди на власному досвіді давно переконались у тому, що страшні гріхи, до яких безумовно належить і блуд, разовими формальними сповідями не лікуються. Найчастіше люди носять пристрасті власних блудодіянь від своїх ранніх років, і, аж до старості. Тому, потрібна кропітка, правильна аскетична робота над собою, щоб не дати плоті заволодіти нами та майбутнім наших близьких.

Найпростіший приклад - розлучення. Сьогодні їх зазнає більша частина шлюбів. Неправильно сформований початок сімейного життя, фундаментом якого є сексуальний егоїзм, дуже часто призводить до того, що двоє людей навіть у законному шлюбі не здатні подарувати своєму партнеру очікувану насолоду. Навіть у ліжку егоїст та самозакоханий Нарцис буде підкреслено демонструвати те, що він не знає, що таке любов, хоча його уста можуть це слово часто та нав'язливо повторювати. Саме тому Церква осуджує дошлюбне співжиття, бо найголовніше у шлюбі пізнається не одразу, а згодом. В сексі у вас буде все гаразд зовсім не тоді, коли ваші статеві органи будуть максимально вдало співпадати за розмірами чи кольором, а тоді, коли все, що ви робитимете - буде направлено на радість, насолоду коханому чи коханій. А для цього потрібен подвиг, любов, повага та бажання абсолютного щастя тому, кого любиш. Саме про це варто згадати у нинішнє свято. Церква засуджує секс у підїзді не тільки тому, що цим найчастіше зловживають блудники, а тому, що для цього вона освятила зручне подружнє ложе. Вона не лише ставить людей в рамки, але й пропонує їм кращий шлях.

Наша Церква проповідує Бога, який є Самою Любов'ю. Тому, безперечно, будь-яке свято церковного місяцеслова - це проповідь того, як у конкретних умовах і на окремих постатях ця сама любов і проявлялася. Тим не менше, сьогодні у нас чудова нагода пригадати, як багато ми згрішили проти власної сім'ї власною байдужістю та пасивністю. Хіба проти сім"ї ми грішимо тільки тоді, коли чинимо перелюб? Зовсім ні! Якщо хтось з нас проводить за рибалкою, автомобілем, газетою, телевізором, монітором компютера більше часу, ніж у розмові зі своєю половинкою - він не тільки хам, але й грішник, що власноруч гасить своє сімейне вогнище. І якщо ідеальні люди, які напевне такий існують в Церкві, такого свята не потребують, то для всіх нас, грішних та немічних, сьогодні зовсім не зайва нагода пригадати собі про той день, коли ми обіцяли комусь "любов, вірність, чесність, і послух подружній, і що не залишимо їх аж до смерти". Так нам, Боже, допоможи, в Тройці Святій єдиний, і всі святі. Амінь!

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.