"Цивілізований “вхід” у Європу робить з нас звірів"

У Тернопільському центрі комунікацій відбулася цікава зустріч, де за круглим столом представники духовенства, директор школи №2 та фахівці у справах дітей обговорили питання «Ювенальної юстиції». Що це буде для України – великий плює чи мінус?  Директор школи №2 Іванюк Інна Володимирівна, голова організації «Голос дитини» у Тернопільській області: Сьогодні ювенальна юстиція викликала сильні протиріччя у суспільстві. Одні говорять, що це захист неповнолітніх, а інші, що готуються Павліки Морозових, які можуть скаржитися на своїх батьків. Ювенальна юстиція – це система правосуддя і сукупність органів влади, які допомагають виховувати дітей. Чому вона ювенальна? Тому що вона суто для неповнолітніх. Ювенальна юстиція була на території України – це 1910 рік, а у 1935 році її заборонили. У ювенальній юстиції не збираються забирати дітей у батьків.

Це іде розширення державної опіки над неповнолітніми. Буде ювенальний суддя, який буде судити дітей, але володіти психологією дитини. Також будуть інші соціальні служби, які працюватимуть над питаннями дітей – психологи, соціальні працівники. Вузи будуть випускати ювенальних педагогів і з раннього дитинства їх вчити, що вони мають права, але повинні поважати інших.

"Цивілізований “вхід” у Європу робить з нас звірів"

Протоієрей Євген Заплетнюк:

Питання ювенальної юстиції – це ще й питання прав і обов’язків батьків. А тут варто говорити не тільки про те, як забезпечити дітей відповідними правами чи, як захистити їх від дорослих. В першу чергу тут треба поміркувати, який вплив ювенальна юстиція буде мати на внутрішньосімейні стосунки. Це питання цивілізованого «входу» у Європу, на превеликий жаль, робить з нас звірів, бо зводить права й можливості дитини в родині виключно до набору визначених чиновниками законів.

Правильні міркування про людську особистість повинні формуватися виключно на основні християнських цінностей. Якщо ми бажаємо добра своїм дітям, то ставлення людини і до педагогіки і до законотворчості повинні базуватись виключно на християнських цінностях. А Європі вони того не дотримуються. Там є лише права, та немає ніяких обов’язків щодо моралі та духовності. І ми бачимо, до чого воно вже дійшло : під тиском закону люди стають гірше звірів : стимулюється содомія, педофілія та інші збочення. Тепер ще й батьківський шантаж, люб’язно імпортований до нас міністром Лавриновичем. У наших умовах запровадження та просування ювенальної юстиції стане ще одним кроком до позбавлення українців власної гідності та свободи. Їх й так вже залишилось дуже мало.

Думки інших доповідачів – згодом.

Записала Мар’яна Зварич,  новини Тернополя "Погляд"

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.