«Розпоряджаються справами і допомагають»

8 квітня, наступного дня після свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, православні християни молитовно вшановують інше свято – Собор Архистратига Божого Гавриїла. У цьому святі нам варто зауважити два найбільш яскравих аспекти: історичний та духовний. Історичним приводом до його встановлення, ймовірно, послужило освячення в ХVII столітті храму в честь святого Архистратига в Константинополі. А духовно це свято має на меті нагадати християнам про невидимий духовний світ, не менш реальний ніж той, що досяжний та відчутний нам уже зараз. Згадуючи в цей день багаторазові явлення святого Архистратига Гавриїла і його ревне виконання Божої волі, Церква закликає своїх дітей з вірою і ревністю звертатись в молитвах до своїх небесних заступників – святих Ангелів Божих. Це свято – ще одна можливість віруючим поміркувати про ангельський світ та наші взаємостосунки з ним.

Одразу зауважимо, що Господь застерігає людей від надмірної цікавості, даючи їм зовсім мало інформації про природу та характер ангельського служіння. Принаймні, в царині богослів’я ангеологія сьогодні залишається однією з найбільш невивчених та таємничих граней. Очевидно, що детальне знання цих сфер людям не корисне, а ще точніше – шкідливе. Тим не менше, всю важливу та необхідну інформацію про характер наших стосунків з ангелами ми маємо. Доповнюючи церковне вчення, історія людства дає нам чимало відомостей про те, як і в яких обставинах небесні сили супроводжують людей та служать їм.

Слово ангел – означає вісник, посланець. Отже, своєю назвою вони свідчать не про власну природу, а про вид визначеного їм від Господа служіння. По своїй природі ангели – прості нематеріальні та невидимі духи, що мають розум та вільну волю. Церква навчає, що ці службові духи отримали своє буття з волі Отця, приводяться до буття дією Сина і підтримуються в бутті присутністю Духа. Призначення ж Ангелів - святість та перебування в святості. Вони поставлені звершувати волю Божу на небі та на землі.

Основою для церковного вчення про ангелів є написана в V столітті святим Діонісієм Ареопагітом книга «Про небесну ієрархію». У ній він пояснює про особливий духовний устрій небесного, невидимого світу. Так, згідно зі святим Діонісієм, всі небесні істоти діляться на дев'ять груп, або дев'ять ангельських чинів: серафими, херувими, престоли; верховенства, сили й влади; начала, архангели й, власне, ангели. Серафими, херувими й престоли утворюють вищу небесну ієрархію; верховенства, сили й влади – середню, а начала, архангели й ангели – нижчу.

Святі отці та Слово Боже свідчать, що деякі ангели поставлені оберігати держави, країни, міста та церкви. Святий Іоан Дамаскін пише, що ангели поставлені біля нас «розпоряджатися нашими справами, і допомагають нам»

«Розпоряджаються нашими справами і допомагають нам»

Згідно вчення Святого Писання та Божественного Передання, кожній людині після хрещення дається особистий Ангел-охоронець (Мф. 18:10). Це - невидимий, безтілесний дух, котрий має завданням від Бога вести християнина по шляху до Царства Божого, допомагаючи йому та оберігаючи від усякого зла. Церква особливо наголошує, що ангел дається нам саме під час святого Хрещення. А отже, очевидно, що нехрещені люди, перебуваючи під особливим Промислом Божим, своїх ангелів не мають – на них діють зовсім інші сили. «Тим, які сподобилися хрещення і підносяться на висоту чеснот, дані від Бога Ангели, що піклуються про них і сприяють їм. У цьому запевняє нас Господь, коли каже, що є Ангели-Хранителі у всякого, хто вірує в Нього» - пише святий Анастасій Синаїт. Доповнюючи його святий Василій Великий научає про те, що: «Як дим розганяє бджіл, так і гріх проганяє від нас Ангела-хранителя». Віруючих людей Ангел-охрронець супроводжує не тільки на земному шляху, але й після смерті. Ведучи через усі посмертні митарства ангел заступатиметься за нас коли це буде потрібно. Після розлучення з тілом душа, за твердженням святителя Кирила Олександрійського, «будучи прийнята святими ангелами і під покровом їх розсікаючи повітряний простір підноситься на висоти ... зустріне різні митарства, котрі будуть перегороджувати їй шлях до Царства ... »

Святі Отці зауважують, що оскільки ангели живуть у нематеріальному світі, то звичних нам імен вони не мають. Тож, швидше за все, відомий вам вислів «День ангела» до самого ангела жодного стосунку не має. У той день вшановуємо зовсім не Ангела-охоронця, а того святого, чиє ім’я ми отримали під час Таїнства Хрещення. Все ж, День ангела - надзвичайно важливий день для християнина. Кожен з нас повинен добре знати його дату та зустріти його з максимальною духовною користю. Досвідчені духівники радять у цей день обов’язково бути в храмі та приступити до святих Таїнств Сповіді та Причастя.

Судити про кількість небесних сил, що супроводжують людину по життю - справа невдячна. Ми цього не знаємо. Тим не менше нам добре відомо про те, що коли будемо вести себе свято та богобоязливо, то з нами постійно перебуватиме Божа благодать. І навпаки – якщо будемо в житті вперто обирати гріх, то цим відженемо від себе ангела Божого та запросимо ангела сатани. Очевидно, що в посланців сатани завдання протилежне ніж у ангелів Божих: їм потрібно щоб ми якомога більше грішили, а в наслідку - більше страждали та швидше померли.

Ви напевне не раз зустрічали людей котрі живуть собі, начебто, щасливим, ситим та багатим життям, без найменшої любові до Бога та ближнього. Здається, таким людям можна було лише позаздрити, якби не одне «але». Якби лишень наше життя складалось тільки з тієї частинки, що буває до могили. Натомість правда життя полягає в тому, що людей чекає вічність, а перед цим – відповідь за всі вчинки, думки та наміри.

У день, коли Православна Церква згадує святих Архистратиг Божих Михаїла та Гавриїла, та всіх інших сил небесних і безтілесних, кожен з нас повинен піднести посилені молитви до свого Ангела-охоронця тому, що це і їхнє свято. А коли їхнє – то й наше з вами.

«Ангеле Божий, охоронителю мій святий, життя моє збережи у страсі Божому; розум мій скеруй на праведну дорогу і небесною любов’ю запали душу мою, щоб, спрямований тобою, я знайшов у Христа Бога велику милість».

Святе Писання свідчить про Ангелів Божих:

  • «Бо Своїм Анголам Він накаже про тебе, щоб тебе пильнували на всіх дорогах твоїх…». Пс.90:11
  • «Стережіться, щоб ви не погордували ані одним із малих цих; кажу бо Я вам, що їхні Анголи повсякчасно бачать у небі обличчя Мого Отця, що на небі.» Мф.18:10
  • «Ангол Господній табором стає кругом тих, хто боїться його, і визволює їх.» ( Пс.34-8)
  • «Чи не всі вони духи служебні, що їх посилають на службу для тих, хто має спасіння вспадкувати?». (Євр.1:14)

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.