Новий мер Тернополя отримав благословення від УАПЦ

У вівторок, 30 листопада 2010 року, в Кафедральному митрополичому соборі Різдва Христового м.Тернополя на прохання адміністрації Тернопільської міської ради перед початком робочого засідання першої сесії Тернопільської міської ради шостого скликання був відслужений молебень до Пресвятої Богородиці перед Чудотворним образом
Тернопільскої Божої Матері. Богослужіння очолив митрофорний протоієрей Ігор Семирозум, у співслужінні протоієрея Євгена Заплетнюка, прес-секретаря УАПЦ.

На богослужіння молився новобраний мер міста Тернополя Сергій Віталієвич Надал, та більше тридцяти депутатів-однопартійців нового градоначальника.

Після звершеного за чином молебню до Пресвятої Богородиці, отець Євген звернувся зі словом до усіх присутніх. Стенограму проповіді пропонуємо відвідувачам нашого сайту нижче. Після проповіді митрофорний протоієрей Ігор Семирозум ще раз привітав усіх присутніх у храмі УАПЦ, та Благословив мера міста Тернополя коштовною іконою Спасителя.

Закінчилось дійство співом уставного многоліття, по чому усі присутні прикладались до Чудотворної ікони, а священнослужителі помазували мера та депутатів освяченим єлеєм і кожному на згадку дарували маленькі іконки з зображенням нашої святині – Тернопільського образу Божої Матері.

Цього ж дня, Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви, митрополит Київський і всієї України Мефодій взяв участь в урочистому відкритті першої сесії Тернопільської міської ради шостого скликання, під час якої голова міської виборчої комісії Іван Чорнозуб оголосив постанови про визнання повноважень новообраного міського голови Сергія Надала та депутатського складу міської ради.

Міський голова Сергій Надал склав присягу на вірність тернопільській громаді на Острозькій Біблії, та історичному документі, датованому 15 квітня 1540 року, який засвідчує заснування міста Тернополя.

Новообраного міського голову та депутатів міської ради благословили на злагоджену працю задля добра тернополян пердставники християнських церков регіону. Окрім Предстоятеля УАПЦ зі словом вітання також виступили: архиєпископ Тернопільський і Кременецький Сергій (УПЦ), архиєпископ Тернопільський і Кременецький Іов, Єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор (УПЦ КП), та владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський УГКЦ,

Слово привітання новообраному меру міста Тернополя Сергію Надалу протоієрея УАПЦ Євгена Заплетнюка:

Високоповажний пане Мер, високоповажні панове депутати!

Кожна людина яка приходить голосувати, вона завжди сумнівається. Тому, що чим більший вибір – тим більша спокуса помилитися у своєму виборі. Сьогодні ми починаємо цей день, починаємо вашу працю з молитви і прохання до Пресвятої Богородиці про благословення. Тим самим підтверджуємо що ті люди, які проголосували за вас – не помилилися у своєму виборі. Вони зробили правильно. Тому що в цей час : час коли повсюди панує зло, неправда та гріх – нам потрібні правителі, які почитають Бога більше за все інше.

 

Протоієрей Євген Заплетнюк помазує мера освяченим єлеєм

І це дуже вірно, що ми почали цей день з молитви, тому що ми розуміємо, що “Без Бога – ні до порогу”. Ще багато століть перед Христом святий пророк і псалмопівець Давид казав, що “Даремно трудиться будівничий, якщо Господь не будує дім”. І це є правдою не лише в нашому особистому житті, але й взагалі – в нашій державі, в нашому місті і взагалі, – по всій земній кулі. Людські наміри побудувати краще життя на землі без Бога – приречені на невдачу. І ми знаємо, що в історії було багато випадків, коли люди намагалися побудувати рай на землі без Бога, але їм це не вдалося. Чому так? Тому, що будь-яка дія людська повинна бути з Божого благословення. І ми віримо, що Пресвята Богородиця, перед чудотворною іконою Якої ми сьогодні молилися, подасть вам все необхідне, щоб нести цей відповідальний тягар , здатний або спасти усіх вас, або погубити. Тому, памятайте про величезну відповідальність, яка сьогодні покладена на ваші плечі.

Господь сказав апостолам і усім християнам, що “все що лиш робите – робіть в Імя Моє.” І це дуже добре, що ви усі працюючи навіть на світських посадах розумієте, що без духовного стержня ваша праця приречена на крах. Тому, памятайте про це. Памятайте про те, “всяка влада від Бога”, але в одному випадку влада може бути нагородою, в іншому – покаранням. Памятайте про величезну відповідальність, яка лежить перед вами ще на самому початку вашого шляху. Бо всякій людині простіше дійти до мети, якщо вона мала добрий старт. Так і ви памятайте, з самих перших хвилин свого перебування на посаді намагайтесь жити чесно, і справедливо. І тоді, і самі люди будуть навколо вас торжествувати, і вам біля них буде добре. Бо наші люди вже спокушені і правдами, і неправдами. Вони дуже добре і тонко розуміють коли їх обманюють, а коли їм кажуть правду.

Памятайте про це, тримаючи у своїй пам’яті слова, що «всяка влада від Бога», але влада – це величезний тягар на людину. Тому, щиро працюйте на славу Богу, знаючи що через вас мають спасатися й інші.

Я більше не буду забирати ваш час, і скажу ще лиш одне. Під час Великої Вітчизняної війни уся ця вулиця Руська, на якій стоїть цей храм була зруйнована. І лише наш храм вцілів, бо в ньому була ця ікона – чудотворна ікона Тернопільської Божої Матері, через яку Господь посилає багато чудес і до цього дня. Я не знаю, в якому стані ви приймаєте місто, який стан економічний і фінансовий, чи політичний. Але навіть і коли ви приймаєте “руїни”, будьте впевнені у тому, що Пресвята Богородиця буде з вами, якщо ви будете кликати Її на допомогу. Бо наша Цариця Небесна не покидає молінь жодної людини, яка звертається до Неї.

Нехай Боже благословення перебуває разом з вами, а святий омофор Богородиці дає вам надію. Коли вам буде бракувати сили, якщо вам буде бракувати часу і мудрості, терпіння – ви завжди можете прийти до цього храму. Вас завжди тут зустрінуть, і вам завжди тут будуть раді. Найперше Пресвята Діва Марія, і всі служителі цієї церкви, серед яких перший – наш Предстоятель – митрополит Київський і всієї України, Блаженнійший Мефодій.

Владика передавав через нас вам поклін, і просив зглянутись на наш народ, на нашу тернопільську громаду і зробити те, чого не зробили усі ваші попередники : любити цей народ, вірити йому, і служити йому вірою та правдою настільки, скільки можна це робити в наш час і в наших умовах. І не забувайте, що Пресвята Богородиця з нами була завжди, завжди є, і завжди буде! Нехай Вона допомагає усім вам на шляху вашого служіння громаді і нашій Україні. Слава Ісусу Христу!


 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.