Сексуальні скандали колишнього єпископа

Київський Патріархат продовжує очищуватись. Те, про що так часто любить повторювати святійший владика Філарет нарешті і не мрія, і не марево. На своєму останньому засіданні Священний Синод УПЦ КП після посилених «міркувань» щодо «житія і діяній» архієпископа Тобольського і Єнісейського Варуха (Тищенкова) виніс рішення про те, що
оскільки «преосвященний Варух (Тищенков), архієпископ Тобольський і Єнісейський, втратив зв’язок з Українською Православною Церквою Київського Патріархату, то фактично не належить до неї.»

У зв’язку з цим, було вирішено виключити преосвященного архієпископа Варуха (Тищенкова) з числа єпископату Української Православної Церкви Київського Патріархату. Все тут добре. Але не зовсім. Священний Синод не дивлячись на свою священність, не перестає публічно лукавити. І саме тому потрібен наш сайт, щоб феєрично розставити всі крапки над «і» . Не потрібно, ваша святосте, обманювати народ православний. До речі, це саме той народ, який ви плануєте скоро вивести на революції проти Януковича. Це ж він за вас має голови складати, а ви йому брешете в ім’я користі Помісної Церкви. Це дуже не красиво. Особливо у час Святої Чотиридесятниці. Причому – не вперше.

Справа Варуха – вже відома далеко за межами самої Київської Патріархії. Точніше, вона вже обійшла весь світ, і таки зупинилася в кабінетах предстоятеля УПЦ-КП в останню чергу. І вона, доречі, немає жодного стосунку до офіційної причини звільнення уже колишнього владики. Не так вже й давно, увесь Інтернет був посвячений у пікантні подробиці житія цього високопреосвященного владики Київського Патріархату. Напевне, якісь ревниві ревнивці не поділили його грішне тіло та душу, і у приступі ревнощів зняли цілий відеофільм про Тобольського святителя. Та ще й виставили його на Ютуб.

Фільм знятий щиро, з бажанням скандалу, і демонстрував фотографії самих жертв педофілського скандалу, і спогади знайомих про головного героя, і навіть невеличкий фрагмент ексклюзивних плотських утіх високопреосвященного архієпископа Варуха. Тож, звісно, можна тільки привітати такий сміливий і чесний вчинок владик-синодалів.
Тепер, нарешті, стало навіть «модно» позбавлятись від подібного баласту в святительському сонмі усіх Церков : і в УПЦ КП, і Московському Патріархаті, і навіть у нас, в УАПЦ .

От, місяць тому подібна історія виявилась фатальною для колишнього архієпископа МП – Житомирського і Новоград-Волинського Гурія. Синод УПЦ МП звільнив його від управління Житомирською єпархією, та почислив його за штат. Іншою постановою Гурія було звільнено також з посади голови Богословсько-канонічної комісії. Його романтична історія також, напевне, зовсім невипадково потрапила на Ютуб. Правда, це відео досить швидко було вилучене адміністрацією сайту за неприйнятний для глядачів зміст.

Що ж стосовно офіційного повідомлення про причини звільнення, то згідно з здоровим глуздом наступними на черзі стоять : єпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет, єпископ Валуйський Петро, та єпископ Херсонеський Хризостом. Вони троє, не менше за приниженого нині владику Варуха, втратили зв’язки з Українською Православною Церквою Київського Патріархату, і всього лиш «числяться на балансі», виключно заради роздутої церковної статистики. Вони навіть українською мовою не розмовляють. Це, звісно, не вада. Однак – всього лиш свідчення подвійних стандартів деяких найвищих служителів культу.

Видно, що причина в чомусь іншому, аніж у тому, що офіційно декларує Священний Синод. На користь такого нашого переконання свідчить і те, що до 2004 року єпископ Варух був піднесений до сану архієпископа. Тобто, з 1995 року у нього все ж таки були якісь зв’язки з КП, і навіть через десять років їх відзначили високою нагородою. Одначе, вже до 2011 вони кудись зникли. Швидше за все, духовні зв’язки архиєпископа Варуха були витіснені сексуальними.

А в цілому – новина чудова. Давно пора боротися з голубим злом. Дай Боже перемогти його здоровою більшістю якщо вже не ангелоподібного, то хоча б гетеросексуального єпископату, всіх без винятку патріархатів. Так буде і Церкві спокійніше, і люди не будуть боятись пускати своїх дітей до храмів.

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.