Вірні УАПЦ вшанували митрополита Костантина

3 червня 2011 року, в день пам’яті святих рівноапостольних царя Костантина, і матері його цариці Олени, з благословення Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви, голова Місіонерського відділу Патріархії митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк, в академічному храмі свв.Кирила і Мефодія учителів слов’янських,
Тернопільських духовних шкіл, відслужив молебень за Боже благословення та поміч Господню у всіх справах нині тезоіменитого митрополита Іринупольського Константина (Багана) – одного з визначних архієреїв-українців Константинопольського патріархату.

У своїй проповіді після богослужіння, прот.Євген підкреслив визначну роль Блаженнійшого Владики у справі міжцерковного діалогу, та руху української Церкви до омріяної єдності. Зокрема, отець порівняв Блаженнійшого Владику-митрополита до сіяча з притчі Христової. Подібно біблійному сіячеві, Владика Костантин, уже багато десятиліть трудиться на Христовій ниві, сіючи слово Боже на далекому континенті, причому – проповідуючи саме українською мовою, ревно оберігаючи в душах українців гарячу віру святого кн.Володимира від асиміляції, та безбожного розпорошення.

За переконаннями голови Місіонерського відділу, Владика Костантин став достойним спадкоємцем свого духовного батька – Блаженнійшого митрополита, а згодом і Святійшого Патріарха УАПЦ Мстислава (Скрипника). А той пастирський, та архіпастирський досвід, який упродовж років зберігав нині тезоіменитий Владика – величезний скарб, який по справжньому можуть оцінити лише брати по крові та вірі – православні українці. Українські духовні школи мають надію, що владика Костантин знайде бажання та можливість прочитати для наших студентів-богословів кілька своїх лекцій.

Після богослужіння в актовому залі відбувся диспут, під час якого викладачі та студенти Тернопільської духовної школи мали можливість обговорити сучасні міжцерковні процеси, та розглянули, зокрема, питання щодо значення українських церков діаспори в справі унормування канонічного статусу сучасної УАПЦ. Підсумком диспуту стало бажання студентів та викладачів звернутись з листом-зверненям до Блаженнійшого митрополита Константина з листом подяки за багаторічну ревну працю на користь Церкви Христової, та проханням про дальше співробітництво між нашими церквами, та духовними навчальними закладами.

Прес-служба Тернопільскої єпархії УАПЦ // Uaoc.Net

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.