Велике паломництво вірних УАПЦ до Винятинець

17 липня 2011 року, в 5-ту неділю після Пятидесятниці, в день пам’яті святого Андрія, архиєпископа Критського, з благословення Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви, Преосвященний Мстислав, єпископ Тернопільський і Червоногородський,
вікарій Тернопільської єпархії УАПЦ, на запрошення настоятеля прот. Івана Бойка, та парафіян с.Винятинці, Заліщицького району, відвідав згадане село, та очолив урочисту відправу з нагоди відродження давнього паломницького місця в регіоні. Преосвященного єпископа Мстислава супроводжували працівники єпархіального Управління : митр.прот.Іван Лесик, Тернопільський обласний благочинний, та митр.прот.Євген Заплетнюк, голова Місіонерського відділу Патріархії.


Історія паломництв у Винятинці, до каплички в честь свята Положення Чесної Ризи Преосвятої Богородиці, має уже більш ніж столітню історію. 25 червня 1891 року, в ярі, де діти зазвичай пасли вівці, з’явилася Пресвята Діва Марія. Згодом, спеціальна церковна комісія, очолювана отцем Йосифом Гаванським під присягою опитала й інших свідків. До речі, іхні імена теж зберегли для нас церковні історики: Микола Вовковський, Михайло Лановий, Марія Лисовська, Микита Яворський, Юстина Зволковська, Данило Чорнейко та й інші. Антоніна Савицька з Юрямполя засвідчила, що коли на власні очі побачила Пречисту Діву Марію, то одразу ж виздоровіла від своєї важкої і тривалої недуги.

На місце об’явлення сходилися, і молилися люди. З часом, вони почали збирати пожертви, на які у 1896 році вимурували невелику капличку Положення Ризи Пресвятої Богородиці. Від того часу, з року в рік, сюди приходило на багатолюдні богослужіння чимало людей, не тільки з навколишніх сіл, але й дальніх країв. Релігійні часописи початку XX cт. Подають інформацію про присутнісь у Винятинцях великих груп богомольців-паломників із Городенки, Снятина, Коломиї, Косова, Чорткова, Бучача та багатьох інших населених пунктів України.

Варто зауважити, що у давнину багатолюдні і урочисті богослужіння відбувалися без жодних обходів і процесій. Богомольці у тиші цього святого місця, під покровом Ризи Пречистої Діви Марії, лише молились з численним духовенством. Упродовж останніх років парафія села, храм, капличка та хресна дорога поблизу неї перебуває під духовною опікою Української Автокефальної Православної Церкви.


Іншою особливістю богослужіння у Винятинцях є те, що в день храмового свята священнослужителі звершують богослужіння на терасі каплички, що віддавна є прилаштована саме для багатолюджних відправ. Божественна літургія відправляється духовенством на рівні другого поверху, і все що відбувається у спеціально спорудженому Вівтарі видно багаточисленним паломникам далеко, на кілька десятків метрів.

Після прочитаного протодияконом Євангельського зачала, до всіх присутніх богомольців звернувся митр.прот.Євген Заплетнюк, який у своєму слові закликав наслідувати Пресвяту Владичицю Богородицю у її праведному житті, та любові до Бога. Стенограму проповіді можна уже прочитати на нашому сайті.

Після Потрійної ектенії Преосвященний єпископ Мстислав прочитав молитву за Україну, яка з недавнього часу є невід’ємною частиною наших архиєрейських богослужінь.

По закінченні літургії Владика привітав усіх парафіян з великим святом на честь Богородиці, і закликав Боже благословення на всіх паломників, які зібралися, і будуть ще збиратися в майбутньому в цьому святому місці. Редакція «Автокефалії» пропонує вам переглянути відеозапис цієї проповіді.

Далі слово перед вірними мав митрофоний протоієрей Іван Лесик, Тернопільський обласний благочинний. Отець Іван підкреслив, що Тернопільська земля – це унікальне місце на землі. Діва Марія часто являла Себе у нашому краї, та неодноразово проявляла свою милість до нашого боголюбивого православного народу. Відомі на весь світ Почаїв, Зарваниця, а нині – і час згадати про Винятинці.

Також, єпископ Мстислав за поданням отця настоятеля, нагородив Благословенними грамотамо церковний комітет, хор місцевої громади, та невтомних тих трудівниць, що «старанно і зі страхом Божим» опікуються упродовж кількох років цією святинею.

Після відпусту Божественної літургії священнослужителі урочистим ходом перейшли до місцевого чудотворного водного джерела, де Владика освятив воду і окроплював нею багаточисленних паломників. Також, за традицією, Преосвященний Мстислав окропив освяченою водою ззовні та знадвору стіни каплиці на честь Пресвятої Богородиці.

Митрофорний протоієрей Олексій Паляничка, благочинний Заліщицького району, подякував владиці Мстиславу, та всім присутнім священнослужителям і мирянам за чудове свято, над яким так добре всі потрудилися, прославляючи Божу Матір. Отець Олексій запевнив усіх присутніх у тому, що з благословення та допомоги нового вікарія Предстоятеля, Преосвященного Владики Мстислава, наша Українська Церква в регіоні продовжить свій розвиток. І саме відродження таких чудотворних місць, нових паломницьких центрів УАПЦ – є чудовим свідчення того, що наша Церква жива та діяльна.

Закінчились святкування з особливим духовним піднесенням. Преосвященний владика благословляв діточок та вірян, та вручав на згадку кожній дитинці іконку Богоматері. Того дня близько трьохсот дітей отримали архипастирське богословення.

Незабаром, в цьому святому місці будуть проводитись регулярні богослужіння. Зокрема, буде відновлено відправу всенічних (нічних) богослужінь, а Першоієрархом Української Автокефальної Православної Церкви, Блаженнійшим Мефодієм, митрополитом Київським і всієї України, буде освячено відновлену Винятинську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці, яку буде запропоновано для поклоніння вірним.

Прес-служба Тернопільської єпархії УАПЦ // Uaoc.Net

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.