Першоієрарх УАПЦ очолив відправу свята

14 серпня 2011 року, у 9-ту Неділю після П’ятдесятниці, наша Свята Православна Церква молитовно згадує одразу кілька важливих подій : Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородицi (1164) та вшановує пам’ять семи мчч. Маккавеєвих, матерi їхньої Соломонiї та учителя їхнього
Єлеазара (166 р. до Р.Х.).

В цей день святкове богослужіння в тернопільському кафедральному соборі Різдва Христового УАПЦ очолив Першоієрарх Української Автокефальної Православної Церкви, Блаженнійший Мефодій, митрополит Київський і всієї України, у співслужінні Преосвященного Мстислава, єпископа Тернопільського і Червоногородського, вікарія Тернопільської єпархії.

Разом з ієрархами молилися клірики собору – митрофорні протоієреї Ігор Семирозум та Євген Заплетнюк, протоієреї Ігор Прийдун та Роман Будзинський, протодиякони Петро Рублевський та Іван Заяць.

Після прочитаного протодияконом Євангельського зачала свята, на тему Христового ходіння по водах, проповідував отець протоієрей Ігор Прийдун. Аудіозапис проповіді уже можна прослухати, або завантажити на свій комп’ютер.

Після відпусту Літургії, Блаженнійший Владика Мефодій звернувся до присутніх у храмі богомольців з високопатріотичним словом повчання, у якому порівняв подвиг дохристиянських мучеників з духовним подвигом нашого багатостраждального українського народу.



Далі, священнослужителі під потрійний спів тропарів Хресту, поклонилися до винесеного і спеціально прикрашеного квітами до цього свята Чесного і Животворчого Хреста Господнього, на спомин події, що мала колись місце в Царгороді.



«Внаслідок хвороб, що дуже часто бували в серпні, спрадавна утвердився в Константинополі звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і на відвернення хвороб. Напередодні (13 серпня), виносячи його з царської скарбниці, покладали на Св. Трапезі Великої церкви. Із нинішнього дня і до Успіння Богородиці, звершуючи літії по всьому місту, подавали його потім народу для поклоніння. Це і є винесення Чесного Хреста». 27 серпня хрест знову повертався в царські палати.



Після поклоніння св.Хресту Господньому, священнослужителі на чолі із своїм Першоієрархом, на церковному подвір’ї освятили воду, після чого Блаженнійший митрополит Мефодій та Преосвящений єпископ Мстислав окропили принесені парафіянами зілля, мак, та мед. Закінчилось святкове богослужіння уставними многоліттями, та Благословенням Блаженнійшим Мефодієм, митрополитом Київським і всієї України присутніх богомольців.

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.