В Тернополі з молитвою зустріли Преображення

19 серпня 2011 року, в день свята Преображення Господнього, з Благословення Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України, Першоієрарха Української Автокефальної Православної Церкви, в Тернопільському кафедральному митрополичому соборі Різдва Христового УАПЦ було відслужено дві Божественні
літургії. Відправу другої (пізньої) літургії очолив митрофорний протоієрей Ігор Семирозум, у співслужінні митр.прот.Євгена Заплетнюка, та прот.Ігоря Прийдуна.

На богослужінні, після прочитаного Євангельського зачала про Преображення Господнє на тему свята проповідував прот.Євген Заплетнюк. У своїй проповіді отець Євген розповів присутнім богословський зміст великого двонадесятого свята Господнього Преображення, та закликав усіх богомольців ревно працювати над власним духовним преображенням, задля народження до нового життя – вічного та святого.

Сьогоднішнє свято нагадує про Преображення Ісуса Христа на горі Фавор – подію, що сталася за 40 днів до розп’яття Спасителя. Троє апостолів – Іван, Яків і Петро – побачили велич і славу Христа: як то кажуть в Євангеліях, обличчя Спасителя стало подібним до світла блискавки, одяг – блискучим, як сніг. Преображення відкрило учням Христа, а через них і всьому світу, Божественну природу Спасителя. Свято було встановлено в IV столітті, коли свята рівноапостольна Олена, мати Костянтина Великого, звела на горі Фавор храм на честь Преображення Господнього. З V століття святкування цього дня отримало повсюдне поширення на християнському Сході.

По закінченні літургії священнослужителі на церковному подвір’ї, за древньою православною традицією, освятили принесені віруючими плоди – яблука, виноград, квіти та інше зілля. Упродовж всього дня священнослужителі кафедрального собору Різдва Христового міста Тернополя освячували принесені віруючими плоди та квіти.

Редакція «Автокефалії» пропонує своїм відвідачам невеликий фоторепортаж, та відео з чину благословення плодів.









 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.