Відбувся Архиєрейський Собор УАПЦ

25 травня 2011 року, в місті Теребовля, в приміщенні Тернопільських духовних шкіл, під головуванням Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УАПЦ, відбулось чергове засідання Архиєрейського Собору Української Автокефальної Православної Церкви. В роботі Собору взяли участь усі
ієрархи нашої святої Церкви, за винятком відсутніх з поважних причин (за станом здоров’я) : Архиєпископа Петра, Каффського і Готського, та Преосвященного Михаїла, Єпископа Фастівського, вікарія Київської єпархії. Окремо слід підкреслити, що запрошений для участі в Соборі Високопреосвященний Роман, митрополит Вінницький та Брацлавський, проігнорував запрошення Патріархії, та не з’явився на Собор з особистих причин, тим самим поставивши власні міркування вище соборного розуму Матері-Церкви.

Після соборної молитви і Благословення Предстоятеля, почалося робоче засідання. Розпочав його Блаженнійший Мефодій, доповівши присутнім про зустріч членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Президентом України 21 квітня 2011 року, та про результати цієї зустрічі. Освячений Архиєрейський Собор УАПЦ висловив задоволення результатами зустрічі Предстоятеля УАПЦ з Президентом України. (Журнал №1)

Продовжуючи розмову щодо сучасних церковно-державних стосунків, далі, після доповіді Предстоятеля щодо стану справ довкола Свято-Адріївського Кафедрального собору м. Києва, Архиєрейський Собор УАПЦ ухвалив доповідь Предстоятеля взяти до відома, та звернутись із письмовим зверненням Архиєрейського Собору УАПЦ до Президента України (Журнал №2). Редакція «Автокефалії» публікує повний текст «Звернення».

Наступним питанням порядку денного Освяченого Собору було питання сучасних міжправославних стосунків, та обговорення актуальних питань церковної єдності. Архиєрейський Собор ухвалив взяти до відома доповідь Предстоятеля УАПЦ, а також, за пропозицією Високопреосвященного Андрія, митрополита Галицького, керуючого Івано-Франківською Єпархією, було висловлене бажання привітати в Україні проведення засідання «Постійної Конференції Українських Православних єпископів поза межами України». Архиєреї УАПЦ мають надію, що лише вивчивши існуючу ситуацію тут безпосередньо, православні єпископи-українці, зможуть більш предметно працювати над подоланням розколу серед існуючих православних юрисдикцій. Також, відповідно до цього, було прийнято та направлено особливе «Звернення» Всесвятійшому Вселенському Патріарху Варфоломію та Предстоятелям Давніх Церков щодо «українського питання». Повний текст «Звернення» опубліковано в офіційних електронних, та друкованих виданнях УАПЦ. (Журнал №3)

Далі, на пропозицію Першоієрарха УАПЦ, Блаженнійшого митрополита Мефодія, зі звітом про стан справ у ввіреній Його Преосвященству єпархії, виступив Преосвященний Адріан (Кулик), єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський. Єпископ Адріан проінформував усіх присутніх про результати роботи, проведеної єпархіальним духовенством за час поставлення на Хмельницьку кафедру нового єпархіального архиєрея. Своєю постановою Освячений Архиєрейський Собор УАПЦ прийняв до відома доповідь Преосвященного єпископа Адріана, та канонічно зобов’язав Його Преосвященство прийняти керування приміщенням консисторії в м. Камянець-Подільський, за адресою пл. Вірменський Ринок 4. (Журнал №4)

Роботу Собору було продовжено виступом-доповіддю Преосвященного єпископа Вишгородського і Подільського Володимира (Черпака), який коротко подав присутнім інформацію про стан справ у сучасних стосунках між УАПЦ та Збройними силами України. Архиєрейський Собор прийняв до відома доповідь Преосвященного єпископа Володимира, та постановив благословити єпархіальним архієреям УАПЦ скласти списки єпархіальних військових священників (капеланів), і подати їх у відповідний відділ Патріархії. (Журнал №5)

Далі Архиєрейський Собор розглянув дві розлогі доповіді Преосвященних Владик стосовно результатів діяльності Комісії з канонізації Святих та богослужбової комісії УАПЦ. Першою була доповідь Преосвященного єпископа Вишгородського і Подільського Володимира (Черпака) про загальноцерковне використання чину служби Новомученикам та ісповідникам ХХ ст. та про канонізацію для загальноцерковного шанування новомученика, праведного Арсенія Річинського. Другим, з цієї теми, слово перед Освяченим Собором мав Преосвященний Єпископ Львівський і Самбірський Іоан (Швець). У доповіді йшлося про результати роботи Комісії з канонізації святих в Українській Православній Церкві. Заслухавши доповіді Преосвященних єпископів Іоана та Володимира, Освячений Архиєрейський Собор УАПЦ від 25 травня виніс такі постанови:

• Канонізувати як святого праведного мученика Арсенія Річинського, місцевошанованого, для всенародного шанування. День пам’яті його внести до Місяцеслову.
• Канонізувати як святого благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Продовжити працю над написанням богослужіння святому. День його пам’яті внести до Місяцеслову.
• Благословити для всецерковного вжитку укладене богослужіння Собору новомучеників та ісповідників Українських ХХ століття. Святкувати їх пам’ять 14/27 листопада.
• Про Діяння Освяченого Архієрейського Собору оповістити Всеукраїнську православну паству.

Також Собором було ухвалено Продовжити роботу Комісії з канонізації Святих у такому складі: Преосвященний Єпископ Чернівецький і Хотинський Герман, Преосвященний Єпископ Львівський і Самбірський Іоан, Преосвященний Єпископ Вишгородський Володимир, священик Дмитро Каран (Київська єпархія УАПЦ). (Журнал N6)

Наступним питанням порядку денного Собору, стала Пропозиція Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Мефодія стосовно унормування та покращення діяльності Патріархії УАПЦ в місті Києві. В зв’язку з цим, висловлена думка про потребу призначення Голови фінансового відділу Патріархії. Архиєрейський Собор УАПЦ одноголосно постановив, що Головою фінансового Відділу Патріархії УАПЦ належить бути Преосвященному Володимиру (Шлапаку), єпископу Житомирському і Поліському. (Журнал №7)

Далі, Архиєрейський Собор заслухав пропозицію Преосвященного Іоана (Швеця), єпископа Львівского і Самбірського, Голови Учбового комітету УАПЦ про затвердження нового складу Учбового комітету УАПЦ та призначення дати чергового засідання комітету. Освячений Собор ухвалив затвердити Учбовий комітет УАПЦ в новому складі. Було визначено, що склад Учкому належить узгодити з Головою. До Учкому входять представники єпархій, у яких діють навчальні заклади УАПЦ, та осіб, затверджених Головою Учбового комітету. Чергове планове засідання Учкому вирішено провести у серпні 2011 року. (Журнал №8)

Також, як ми вже повідомляли раніше, було заслухано пропозицію Блаженнійшого митрополита Мефодія, Першоієрарха УАПЦ, про відзначення трудів на користь Святої Православної Церкви Високопреосвященного Макарія, архиєпископа Львівського, керуючого Рівненською, Волинською та Таврійськими єпархіями. Архиєрейський Собор одноголосно ухвалив возвести архієпископа Макарія у сан митрополита за ревну працю для добра Церкви, та утвердження духовності в українському народі. (Журнал №9)

Закінчився Архиєрейський Собор Української Автокефальної Православної Церкви молитвою, та Благословенням Предстоятеля.

Підготував митр.прот.Євген Заплетнюк, секретар

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.