Богослужіння на день Святого Димитрія Солунського

8 листопада 2011 року, в день пам’яті святого великомученика Димитрія Солунського Мироточивого, з благословення Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України, Першоієрарха Української Автокефальної Православної Церкви, протоієрей Євген Заплетнюк, голова Місіонерського відділу Патріархії
УАПЦ, відправив Божественну літургію в Тернопільському кафедральному соборі Різдва Христового. На службі також молилися митрополичий протодиякон Петро Рублевський, та диякон Михаїл Горошко.

День пам’яті Святого Великомученика Димитрія – один з найулюбленіших та найбільш шанованих днів українського народу в літургійному році Православної Церкви. Богослужіння у ці дні, традиційно, збирають у храмах велику кількість богомольців. А за давньою традицією, у суботу перед днем святого Димитрія, поминають воїнів, які загинули на полі брані, та усіх померлих родичів. Сама субота через це навіть одержала свою назву - Димитрівська. Називається вона також поминальною, родинною і навіть, дідовою.

А у самий день свята, у багатьох храмах відправляються богослужіння, на яких возвеличується подвиг святого великомученика : «Великого в напастях оборонця придбала в тобі вселенна, страстотерпче, що ворогів перемагаєш, і як Лієву переміг ти гординю і на подвиг схилив Нестора, так, святий Димитрію, Христу Богу молися, щоб подав нам велику милість».


Після прочитаного дияконом Євангельського зачала отець Євген сказав проповідь на тему свята, у якій підкреслив близькість по духу змісту недільного Євангелія 22-ї неділі після Пятидесятниці (Про багача і Лазаря), та нинішнього дня, в який ми згадуємо Святого Димитрія – великомученика і мироточивця. Різниця була лише в одному – негідний людської пам’яті багач з притчі Христової не мав навіть імені. Натомість, святий Димитрій Мироточивий власним праведним і боголюбивим життям досягнув такої духовної досконалості, що уже впродовж багатьох віків, і до нашого часу, пам'ять про його святе ім’я зберігається у серцях мільйонів віруючих людей.

Після заамвонної молитви і відпусту Літургії, протоієрей Євген привітав усіх, хто носить ім’я цього подвижника благочестя, а протодиякон виголосив для них «многоліття».

По закінченні відправи літургії, за традицією цього храму, духовенством була прочитана молитва до Пресвятої Богородиці, перед святим і чудотворним її Тернопільським образом. Після того, отці відслужили заупокійну літію за усіх раніше померлих отців і братів наших, які не діждались цього дня. Зокрема, особливим проханням було відзначено Блаженної пам’яті Святійшого Патріарха Димитрія (Ярему), тезоіменитство якого теж припадає на цей день.

Цього ж дня, по закінченні відправ, Преосвященний Мстислав, єпископ Тернопільський і Червоногородський, вікарій Тернопільської єпархії УАПЦ, привітав митрофорного протоієрея Євгена Заплетнюка, голову Місіонерського відділу Патріархії УАПЦ, з черговою річницею його священицької хіротонії, та побажав і надалі, так само ревно і щиро, працювати у Божому винограднику, на користь Церкви, та Українського народу, заради спасіння своєї душі, та ввіреної йому пастви.

Прес-служба Тернопільської єпархії УАПЦ // Uaoc.Net

Богослужіння на день Святого Димитрія Солунського by fryevhen

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.