Чергове засідання Архиєрейського Собору УАПЦ

У середу, 23 листопада 2011 року, в Київському офісі Патріархії Української Автокефальної Православної Церкви під головуванням Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України, відбулося чергове засідання Освяченого Архиєрейського Собору УАПЦ. В роботі Собору взяли участь усі чинні архиєреї
Української Автокефальної Православної Церкви.

З благословення єпископату УАПЦ, засідання Архиєрейського Собору відвідав Віктор Андрійович Ющенко, який мав можливість у спілкуванні з очільниками нашої Святої Церкви представити позицію Київського Патріархату у справі діалогу, та поєднання Українських Церков. Доповідь Віктора Ющенка було заслухано, і взято до уваги.

В той же час, Архиєрейський Собор УАПЦ обговоривши існуючу ситуацію і перспективи, вкотре висловив незадоволення умовами, запропонованими Предстоятелем УПЦ Київського Патріархату, та її Синодом. На думку єпископату та духовенства Української Автокефальної Православної Церкви, запропонована братами з УПЦ КП модель об’єднання наших Церков на даний час є тупиковою, оскільки не тільки не ліквідовує церковний поділ, але й помножує його.

Причому, реальний канонічний статус «новоствореної Церкви» від такого, суто механічного об’єднання (а точніше – поглинання чисельно більшої УПЦ КП значно меншої УАПЦ) не змінюється. При таких умовах вона і надалі залишається невизнаною Вселенським Православ’ям. Ієрархи УАПЦ переконані, що лише запропонований нашою Церквою варіант зможе вилікувати існуючий розкол, та вивести Єдину Церкву з канонічної ізоляції. Однак, для його прийняття варто молити Бога про смирення і добру волю тих ієрархів, які поки лише словами твердять про власну любов до Церкви, але вчинками демонструють протилежне.

Архиєрейський Собор благословив продовжити роботу Комісії по діалогу, та на прохання Високопреосвященного Андрія, митрополита Галицького, керуючого Івано-Франківською єпархією УАПЦ, Архиєрейським Собором було задоволено його прохання, і звільнено з послуху Голови комісії по діалогу УАПЦ з УПЦ Київського Патріархату. Головою комісії визначено бути Високопреосвященному Володимиру, архиєпископу Житомирському і Поліському.

За підсумками Архиєрейського Собору Української Автокефальної Православної Церкви було затверджено «Постанову», текст якої незабаром буде опубліковано у ЗМІ.

Протоієрей Євген Заплетнюк,
спеціально для «Автокефалії»

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.