Голова Місіонерського відділу Патріархії УАПЦ взяв участь у заходах

У суботу, 26 листопада 2011 року, на запрошення організаторів, митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк взяв участь у спільній молитві, та освяченні відновленого після ремонту Тернопільського музею політв’язнів. Цей заклад розташований у приміщенні колишнього слідчого ізолятора КДБ. Експозиція
відтворює режим утримання політичних в'язнів, методи допитів, перебування ув'язнених у таборах. Серед експонатів — карта СРСР із зазначенням місць розташування спеціальних таборів, стенди життєписів керівників збройного підпілля.

Перед початком богослужіння отець Євген, на запрошення депутата Тернопільської обласної Ради Степана Степановича Барни, мав можливість оглянути відтворену повстанську криївку, яку нещодавно облаштували в одній із двадцятьох вісьмох колишніх камер. Тепер відвідувачі зможуть ознайомитися з побутом повстанців, та умовами у яких доводилося їм жити.

Стіни музейної криївки оббито дерев’яними балками, є саморобні меблі, на стіні — ікона Святого Миколая. Установлено і дві фігури повстанців. Один із них читає Шевченків «Кобзар», поклавши біля ніг автомат. У «повстанському схроні» є й макети криївок, які діяли в Бережанському районі, на Копичинецьких хуторах Гусятинського району, а також — у селі Августівка Козівського району, де переховувався головнокомандувач УПА, генерал Роман Шухевич. Особливо цікавою священнослужителям видалась розповідь про ці унікальні музейні експонати старшого наукового працівника, колишнього політв’язня Ігоря Олещука.

Біля митрополичого Собору УАПЦ  Різдва Христового відбулася
 поминальна панахида, очолена Преосвященним єпископом Мстиславом

Богослужіння відправили спільно представники Української Автокефальної Православної Церкви, УПЦ Київського Патріархату, та Української Греко-Католицької Церкви. Серед почесних гостей заходу – Тернопільський міський Голова Сергій Васильович Надал, заступник голови обласної державної адміністрації Петро Володимирович Гоч, заступник голови – керівник апарату ОДА Юрій Желіховський, начальник головного управління з питань внутрішньої політики, національностей, релігій, преси та інформації ОДА Ігор Кульчицький, заступник голови Тернопільської обласної ради Олег Боберський, заступник Тернопільського мера Леонід Бицюра, народні депутати України Ярослав Джоджик та Іван Стойко, Микола Северин – представник Тернопільського обласного управління внутрішньої політики, а також представники політичних партій та громадських організацій м. Тернополя.

Під час спільної молитви протоієрей Євген Заплетнюк прочитав Євангельське зачало про Закхея, та окропив свяченою водою усі чотири поверхи відродженого і реконструйованого корпусу музею - свідка страшних катувань та вбивств сотень і тисяч тернополян та українців.

Голова Місіонерського відділу Патріархії УАПЦ взяв участь у заходах

Цього ж дня митр.прот.Євген Заплетнюк супроводжував Преосвященного Мстислава, єпископа Тернопільського і Червоногородського, вікарія Тернопільської єпархії УАПЦ в групі священнослужителів Української Автокефальної Православної Церкви на театральному майдані Тернополя, де відбулося вшанування пам’яті жертв голодомору та сталінського терору 1932 – 1933 років. Там тернополяни виклали зі свічок символічний хрест пам’яті, а представники духовенства відправили панахиду за мільйонами померлих від голоду, закатованих та репресованих.

Після акції учасники жалібною ходою вирушили до пам’ятного знаку - меморіалу «Голодомор 1932-1933», що розміщений біля митрополичого Собору УАПЦ Різдва Христового. Там відбулася поминальна панахида, очолена Преосвященним єпископом Мстиславом, при великій кількості духовенства, та богомольців.

Упродовж всього вечора українці молилися за душі невинно убієнних отців, матерів, братів та сестер наших, винищених безбожними комуністичними та фашистськими режимами. На символ чого, сотні і тисячі свічок були запалені у вікнах, в пам'ять про усіх закатованих наших родичів по плоті і духу. Вічна їм пам'ять, і Царство Небесне!

Прес-служба Тернопільської єпархії УАПЦ за матеріалами інтернет-видань

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.