Про "гарячу" сенсацію девятирічної давності

В Українській Автокефальній Православній Церкви новину про приналежність житомирського священика, який назвав власного сина Ісусом Христом до УАПЦ зустріли з величезним здивуванням. Ось як прокоментував згадану «сенсацію» для нашого видання протоієрей Євген Заплетнюк, прес-секретар Патріархії УАПЦ : 


«Житомирська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви у своєму сучасному вигляді існує усього лиш кілька останніх років, а саме з червня 2009 року, відколи її повноцінно очолив Високопреосвященний Володимир (Шлапак), архиєпископ Житомирський і Поліський . Сама ж дитина, яка нині має вісім чи дев’ять років, швидше за все була охрещена або в Київському, або у Московському Патріархаті, які повноцінно функціонували у даному регіоні й раніше.

У нас є відомості про те, що згаданий персонаж і справді часто видає себе за клірика нашої Церкви, і навіть часто показує якісь документи невідомого походження. Патріархія УАПЦ стверджує, що колишній ієрей Володимир Радзюк був позбавлений сану Святійшим Патріархом Димитрієм Яремою (+2000), і виведений з числа кліриків Церкви за певні канонічні переступи більше десяти років тому. За свідченням працівників Житомирського єпархіального Управління УАПЦ на даний час В.Радзюк є членом однієї з тоталітарних сект, що існують на території області.

Володимир Радзюк - Земний "Отець" Ісуса Христа :)
Враховуючи, що усі дані про нього доволі суперечливі, і вся інформація про Радзюка виглядає як провокація, швидше за все, в цього «священнослужителя» існують значні проблеми з психічним здоров’ям, та з елементарним незнанням Закону Божого. Обидва факти, є достатньою підставою для заборони його у священнослужінні до часу повного вилікування або покаяння, у будь-якому випадку.

В Православній традиції не прийнято називати власних дітей іменами Ісус, чи тим більше – Христос, бо Христос це не ім’я взагалі, а титул, яким визначався Помазаник Божий. Навіть ім’я «Марія» у нас є винятковим, і жодна жінка не може бути названо на честь безпосередньо Богородиці і Діви Марії. Тому той, хто наважився поекспериментувати таким чином над власною дитиною, – це очевидно, людина з явними ментальними і духовними проблеми.

Для того, щоб поміняти в такому випадку ім’я хлопчику на «нормальне», звичайно, приймати хрещення удруге непотрібно. На черговій сповіді нехай він розкаже священику про бажання змінити ім’я, і вже ним з отримати розрішення. Якщо б дитині було менше семи років, то нове ім’я вона отримає під час Святого Причастя без сповіді.

Українська Автокефальна Православна Церква розвиваючись та утверджуючись у нових умовах, систематично проводить цілу низку акцій та богослужінь, про які варто було б частіше розповідати не лише у церковних, але й світських ЗМІ. Однак часом всупереч здоровому глузду, малокваліфіковані журналісти нерідко шукають «церковних» сенсацій там, де шукати їх абсолютно недоречно і немає сенсу. В даному випадку, наша Церква категорично відмежовується від фігурантів цієї новини, і може з сумом констатувати, що не схвалює ні вчинку батька, який наважився назвати свого сина Ісусом, а водночас і не може схвалити вчинку журналістів, які спекулюють на чужій біді і хворобі, показуючи її як розвагу, чи як різновид псевдоцерковного шоу».

Автокефалія // Uaoc.Net

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.