Вода з кранів тернополян — освячена

На Різдвяні свята, Водохреща, людина в повній мірі може відчути, що є душа, а життя не позбавлене сенсу, - каже під час освячення води в водоканалі один з присутніх отців Євгеній Заплетнюк. Після гріхопадіння всесвіт змінився, пояснює отець. Тому навіть те, що добре створене Богом, приміром, вода – потребує освячення.
На Водохреща згадуємо те, що відбулося 2 тисячі років тому, коли Господь прийшов до Іоана і отримав хрещення, - продовжує Євген Заплетнюк. - Для кожного християнина це велике свято. Кожен може причаститися цієї води і стати причасником того вічного життя, яке дав Господь.

Священнослужителі трьох конфесій освятили воду на двох міських водозабірних станціях вранці 19 січня аби в усіх тернопільських оселях була свята вода. "Тернопільводоканал" перший в Україні запровадив таку новацію ще в 2010 році.

Спершу освячення відбулось на станції, яка працює на БАМі. Святі отці з молитвами та святими читаннями на вулиці майже 40 хвилин освячували воду у відрі, а потім з нього окроплювали запаси води у величезних резервуарах. Духовенству довелося попотіти адже резервувари частково вкопані в землю, а зверху нею присипані. Тож людям у рясах довелося вибиратися засніженими схилами на кількаметрову висоту, аби покропити воду через люки. Резервуарів декілька, тож це доводилося повторювати декілька разів.

На освячені були працівники та керівники водоканалу, очільники міських управлінь та міський голова.
- Я також п'ю цю воду, - каже мер. - Є люди, які з певних причин не зможуть прийти до церкви: хто на роботі, хто хворий, а хто немічний. А ця освячена вода потече у кожну домівку.








Далі освячували воду на станції біля Ставу. Там церемонія уже відбувалась в закритому приміщенні, тож усім було тепліше. Утім, на зміну холоду прийшов шум від величезних насосів, тож отцям доводилось "рвати горло", а присутнім – добре прислухатися.

- Вся вода, яка йде на місто Тернопіль – освячена, - каже начальник "Тернопільводоканалу" Володимир Кузьма. - Ми намагаємося нашою традицією поділитися з іншими містами.
Після освячення працівники водоканалу усім присутнім, як і щороку, роздали щойно освячену водопровідну воду у пластикових пляшках.

- Кажуть свячена вода має цілющі властивості, - говорить пан Кузьма. - Головне - потрібно вірити. Я вірю. Деякі науковці навіть кажуть, що вода після освячення змінює свою структуру. Приміром, вона довго зберігається і не втрачає своїх якостей.

До слова, минулоріч, ми також взяли пластикову плящину з освяченою водою, та задля експерименту весь рік збергали її в редакції. Відкоркували 18 січня, напередодні Водохреща. Вода зовсім не змінила свого смаку. Не з'явилося ані осаду, ані нальоту на стінках пляшки. Окрім того, вода не набула затхлого запаху. Задля закріплення експеременту, зберігатимемо цілий рік й нову святу воду.

Андрій Шкула, 20minut.ua


 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.