Про збори Тернопільської єпархії УАПЦ

У вівторок, 7 лютого 2012 року, в день пам’яті Святителя Григорія Богослова, архиєпископа Константинопольського та Преподобного Антонія Оптинського (Старшого), в приміщенні Тернопільських духовних шкіл УАПЦ міста Теребовлі, з благословення Предстоятеля, Блаженнійшого Мефодія, митрополита
Київського і всієї України, відбулося чергові збори духовенства Тернопільської єпархії.

З благословення Першоієрарха УАПЦ збори провів митр.прот.Іван Лесик, Тернопільський обласний благочинний, при участі митр.прот. Богдана Скасківа – секретаря Тернопільського єпархіального Управління, та митр.прот.Євгена Заплетнюка, Голови Місіонерського відділу Патріархії, секретаря зборів духовенства єпархії. На зборах були присутні, і взяли участь в обговоренні справ єпархії більше сотні священнослужителів УАПЦ, за виключенням кліриків, відсутніх з поважної причини.

Серед інших важливих питань, запропонованих оргкомітетом для обговорення, було розглянуто, зокрема, і такі питання :

1. Оскільки збори отців-благочинних Тернопільської єпархії, з благословення керуючого архиєрея, раніше затвердили заснування нових канонічних структур єпархії ( зокрема Єпархіального суду, Ревізійної та Богословської комісій), то до відома усіх священнослужителів єпархії було доведено їх склад, та повноваження. Надалі священнослужителі та миряни Тернопільської єпархії УАПЦ мають благословення звертатись до працівників суду, богословської чи ревізійної комісій з усіх питань, що лежать в рамках компетенції цих єпархіальних структур.

2. Було обговорено питання фінансового забезпечення та фінансової відповідальності священнослужителів єпархії перед Церквою. Обговорено та затверджено суму єпархіальних внесків парафій на поточний 2012 рік.

3. Відзначаючи необхідність активізації діяльності духовенства єпархії у новому році, а також з уваги на те, що новий 2012 рік – це ювілейний рік, у якому наша Церква відзначає 130-річчя з дня народження великого сина Українського народу, видатного вченого та ієрарха УАПЦ митрополита Іларіона (Огієнка), збори священнослужителів Тернопільської єпархії висловили бажання провести науково-богословську конференцію та вечір пам’яті, присвячений Блаженнійшому Владиці Іларіону, а також, історії УАПЦ ХХ в столітті. Для цього оргкомітету доручено розробити план заходів, та сценарій проведеня свят, а у співпраці з провідними богословами і науковцями підготувати до видання збірник наукових праць, присвячений згаданій конференції.

4. Збори зауважили, що добре підготовлені і проведені у минулому році Архиєрейські богослужіння у великих паломницьких центрах УАПЦ в області ( Винятинці, Стіжок, Зозулинці ) принесли значну користь для зміцнення Церкви в регіоні. Відповідно, і цьогорічні святкування мають пройти на належному рівні, з уваги на помічені та виправлені раніше недоліки та недоопрацювання. Отці-настоятелі згаданих громад подякували усім отцям за присутність на святкуваннях у минулому році, і запросили на нові богослужіння, заплановані єпархією у поточному році.

5. Також було зазначено, що для нормальної співпраці між Церквою та владою священнослужителям єпархії належить постійно слідкувати за актуальністю власної документації на парафії. Зі зміною законів та плином часу, багато документів втрачають свою юридичну силу, а тому, в непоодиноких випадках може скластись юридична колізія, при якій реальні власники парафії можуть бути відсторонені від управління нею, а аферисти, що уміють працювати з документами, можуть отримати повне право на володіння церковним майном чи землею. Тому, головуючий на зборах митр.прот.Іван Лесик роздав усім священнослужителям примірники нових типових статутів парафій УАПЦ (або бланки змін до них), за допомогою яких необхідно привести парафіяльну документацію до належного юридичного вигляду в найкоротші терміни.

Під час неформального спілкування священики мали можливість поспілкуватися у дружньому колі, поділитись з братами власними проблемами та здобутками, а також, планами на майбутнє.

Закінчились збори молитвою та уставними многоліттями нашому Предстоятелю, єпископату, духовенству та всім вірним Української Автокефальної Православної Церкви.

Прот.Євген Заплетнюк,
Секретар зборів духовенства Тернопільської єпархії УАПЦ

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.