“П’яного” священика з сюжету ICTV обіцяли покарати

Керівництво Української Православної Церкви МП пообіцяло покарати п’яного батюшку, який напав з кулаками на авто ДАІ. “Покарання буде суворим. Священик є священик. Це може бути заборона служіння, позбавлення сану”, – заявили ТСН в церкві. Нагадаємо, у середу, 8 лютого, в Києві ДАІ зупинила дорогий
позашляховик, за кермом якого був геть п’яний священик. Він переплутав дорогу з тротуаром і начебто ледь не збив кількох пішоходів.


Даний інцидент для «Автокефалії» прокоментував Голова місіонерського відділу Патріархії УАПЦ митр.прот.Євген Заплетнюк :

- У цьому випадку треба розрізняти дві провини священнослужителя, які в жодному разі не треба плутати між собою. Те, що він випив, і те, що він у стані сп’яніння наважився сідати за кермо – це зовсім різні гріхи. Я не знайомий особисто з цим священиком, але хочу зауважити, що за те, що він випив і захмелів, особисто я зовсім його не осуджую. Це суто його приватна справа, яка мене не стосується. А взагалі, ті хто знають «з середини» священицьке життя, і в першу чергу його реальні труднощі, зустріли у ЗМІ загадану «сенсацію» доволі спокійно, і навіть з певним розумінням та співчуттям. Ніхто зі священиків з якими я розмовляв про це, не осудив його саме за те, що він випив. Можна подумати, що журналісти ICTV самі готові показати на увесь світ приклад власного безгрішного життя так само сміливо, як нині вони показують пороки інших.

Інша справа, що сідаючи за кермо священик Миколай мав би пам’ятати про те, що навколо нього були живі люди, які наражалися на реальну небезпеку через його необачність. Очевидно, що позбавляти його сану так одразу, це було б занадто жорстоке, чи неадекватне провині покарання. А от позбавити права сідати за кермо на певний час – було б саме те. Хоча б з уваги на дорогий автомобіль, та спокій священичої сім'ї й усієї пастви. І все ж, тут багато чого залежить саме від того, який спосіб життя священик вів до цього прикрого інциденту, ну й звісно, як до новини поставиться архиєрей.

Я сам негативно ставлюся до п’яних священнослужителів, але до журналістів, які подібними репортажами намагаються формувати підкреслено негативний образ Церкви ставлюсь ще гірше. Отець Миколай, очевидно, набагато порядніша і чистіша людина, аніж автори цього сюжету. Ви ж напевне зауважили, що весь сенс репортажу був не в тому, щоб показати гріховність кліриків конкретно Московського Патріархату, а в тому щоб опорочити взагалі християнських священнослужителів. Почитайте в Інтернеті коментарі, і яку саме реакцію викликав цей репортаж у глядачів, і ви зрозумієте те, що саме тут я маю на увазі.

Тому, висновки тут нехай робить не лишень розум, але й совість кожного з нас. І той хто сам без гріха, нехай першим кине камінь. Ми ж знаємо, що один день з життя священика, це ще не все його життя. А гріхи людей Церкви, це не гріхи самої Церкви. »

“Автокефалія” // Uaoc.Net

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.