У Почаївській лаврі продають б/к проскури

Проскури, які продають у Почаєвській лаврі УПЦ МП, уже попередньо використовували. Про це розповів «Погляду» протоієрей Євген Заплетнюк, голова місіонерського відділу Патріархії УАПЦ. "Нещодавно я відвідав Почаїв, де у лаврі купив декілька проскур, щоб служити на них, – розповідає протоієрей Євген Заплетнюк. - Богослужіння літургії побудоване таким чином, що священнослужителі із проскури витягують частички, при цьому читаючи молитви на  короткому богослужінні, яке має назву "Проскомідія". 

І коли я взяв цю проскуру, то побачив, що вона уже була використана - над нею вже звершувався  цей обряд. Тобто, над проскурою вже молилися. Людина подала священику своє ім’я та заплатила за неї, адже ці гроші ідуть саме на покупку проскур, які  опісля цього й пішли на продаж по другому колу. Монахи свідомо продавали проскури ще раз. Про це розповідали мені й інші священики".

Протоієрей нагадує : якщо ви купуєте проскури у Почаєві і у них є невеличкі дірочки, то це означає, що вони вже раніше використовувалися. Якщо ви плануєте у майбутньому придбати у російськомовних ченців святі проскури, то майте на увазі, що це - сувенір і використовувати його у богослужінні повторно не дозволяється. Такий аферизм - один із безлічі способів заробітку тамтешніх чорноризців.

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.