Чи допоможуть уніати Філарету віднайти себе?

20 жовтня 2012 року Синод єпископів УПЦ КП звернувся до духовенства УГКЦ з проханням висловити свою позицію щодо звершуваного у Київському Патріархаті Таїнства Хрещення. Про це повідомляє офіційний сайт Київського Патріархату. У своєму листі до Глави УГКЦ Святослава (Шевчука) Патріарх Філарет та єпископи УПЦ КП зазначають, що впродовж останніх років вони закликали РПЦ та УПЦ (МП) «припинити порушення Символу віри, догматів та канонів Православної Церкви, яке виявляється у практиці звершення «повторного хрещення» над тими хто вже отримав Таїнство Хрещення в УПЦ Київського Патріархату».

"Враховуючи високий рівень взаємодії між УПЦ КП та УГКЦ, владики Київського Патріархату вирішили також поцікавитися, що з приводу «перехрещення» думає греко-католицьке духовенство" - розповідає РІСУ. 

Мій коментар ось тут на репліку в ЖЖ вельмишановної юзерки [info]lana-korobova про проблеми самоідентифікації УПЦ КП розрісся до повноцінного посту, який я наважуюсь запропонувати для благочестивої уваги та роздумів.

Мудрая политика Филарета в действии. Он пытается получить как можно больше дивидентов от "дружбы" с униатами и правильно делает! (с)
"Мудра політика" Філарета полягає в чистого виду маніапуляціях. Спочатку вони з уніатами дружать проти РПЦ, а потім, коли використають один одного до кінця, то будуть знову звинувачувати один одного у єресях. Нічого нового тут немає. В цих мультфільмах ми вже знімались ) 

Переконаний, що даний текст був попередньо узгоджений сторонами усно, а за цією верхівкою айсбергу стоїть ще ціла низка майбутніх псеводорелігійних афер, які палкі прибічники філаретівщини знову зможуть списати на його "неймовірну мудрість". Це щось типу дякувати Іуді Іскаріотському, за любязне придбання "землі гончаря" для поховання чужинців (Мф. 27:3-8).

Читайте також : До питання дійсності Таїнств Київського Патріархату

Очевидно, що ставлення УГКЦ до УПЦ КП не може вдрізнятись від ставлення до УПЦ КП верхівки Римо-Католицької Церківи (бо насправді це одне і те ж). А, як відомо, до цього часу Ватикан не визнає УПЦ КП законною структурою. При чому, справа тут не лише в догматичній, але й юридичній площині. Було б по дитячому наївно сподіватись Київському Патріархату на позитивну відповідь. Очевидно, що омріяної відповіді вони ніяк не отримають. Визання Таїнств одніє Церкви іншою, безперечно, означає в першу чергу майбутнє сопричастя.

Маленькі діти коли не хочуть чути правди про себе, то пальчиками закривають вуха. А коли це не допомагає, що починають ще й голосно верещати для того, щоб перебити звук співрозмовника. Дивно, що в даному випадку Синод УПЦ КП зробив щось зовсім протележне. Незрозуміло, навіщо питати очевидні речі? Київський Патріархат зараз не лише не готовий чути правди про себе, але й ризикує з розчерком пера Синоду УГКЦ втратити єдиного потужного політичного однодумця. Гуртом їм було легше не тільки батька бити, але й РПЦ і Януковича.

Про дарунок волхвів ми вже колись писали

Настав час відпрацювати  панагії

Непроста загадка для греко-католиків у стилі ВКонтакту ))

Отже, можу передбачити, що уніати дадуть дуже дипломатично-заплутано-розмиту відповідь про "мир у всьому світі" і про те, як брати з одного київського хрещення мають більше між собою спільного, ніж всі інші спільноти. Водночас, з симренною єзуїтською посмішкою та поклонами, святоюрські отці тихенько нагадають, що два невизнаних патріярха в одній Україні - це трохи задофіга. Тому, памятаючи про заклик Христа "бути всім одно" під проводом Папи Римського, акуратно закличуть розєднаних братів до покаяння. Ну, а Хрещення вони звісно визнають, але так саме, як вони визнають Хрещення, звершене у крайній потребі будь-ким з мирян. В цьому сенсі Синоду КП було б логічніше запитувати не про нього, а про Конфірмацію (Миропомазання).

І все ж, не дивлячись на таку відповідь, по суті негативну, лише прикрашену політичними діферамбами, філаретівці сприймуть її в потрібному для піару ключі, поза всяким контекстом : "Греко-католики визнали хрещення УПЦ КП!". Ура, товаріщі!

Єдине, що спасе Київський Патріархат від реального богословського конфузу це те, що 98 % його мирян нічого не тямлять у догматиці та канонічному праві, а 99,9 % єпископату та священства, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, коли буде потрібно - називатимуть чорне - білим, а біле -чорним. Це теж уже не раз було. Історії співжиття УПЦ КП і УАПЦ в цьому для мене найкращий приклад. Якщо Філарет починає обливати нас брудом з кафедри, вже завтра це повторюють всі інші його шавки, що бажають перед ним вислужитись. При чому, використовуючи ті самі слова, фрази та штампи, які народились в чиїсь світлій голові на Пушкінській 36.

І ще, було б прикольно, коли у відповідь на запиит уніати офіційно запитали б Філарета про те, за кого УПЦ КП вважає Верховного Архієпископа УГКЦ Святослава : архієпископом чи може все таки "патріярхом"? Навіть в офіційних документах УГКЦ слово "патріярх" фігурує дуже обережно, хоча агітатори кажуть, що вже вже "визрів" до того. Ось, навіть шапочку поміняв. Цікваво, чи стане це оргументом для людини, яка до патріяршества дозріла ще в минулому столітті в сусідній державі )

Отже, ось вам і висновок. Київський Патріархат - це найбільша в світі релігійна структура, яка намагається недоліки власно канонічного (онтологічного) статусу оживотворити за рахунок дрібних політичних маніпуляцій. Розумним людям вже одне це формулювання виглядає смішним. Як на мене, - це надзвичайно небезпечні ігри з Вічністю. І все одно, що про це думають лукаві уніати. А в тому, що вони лукаві, ми ще раз переконаємось, як тільки буде офіційно опубліковано відповідь Філарету. Дочекаймося. Буде весело. Обіцяю.

писи. В якості бонуса - романтична пісня по темі :

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.