Святий Великомученик Димитрій, Мироточивий

Святий Великомученик Димитрій народився в Греції, в місті Солунь в четвертому столітті. Походив з багатої віруючої в Христа родини, де батько був проконсулом – начальником області. Після народження сина батьки одразу охрестили хлопця в домашньому храмі, і прагнули виховувати його в дусі християнської побожності та смирення. Юнак й дійсно, виріс розумний та побожний. Не дивно, що після смерті батька саме Димитрію випав жереб продовжити його працю.

Однак, не варто забувати, що це був час неймовірних гонінь на правдиву віру. Окрім того, що в обов’язки проконсула входив захист області від зовнішніх ворогів, імператор-поганин Максиміан вимагав від усіх своїх ставлеників ще й рішучого викорінення християнської віри.

Апостол Пилип, Святі Федор та Димитрій 

Безперечно, йому швидко донесли про те, що проконсул в Солуні є ревним християнином. Повертаючись із чергового походу проти сарматів Максиміан побажав зупинитись у місті. Для Димитрія, у випадку впертої непокори, це означало безумовну смерть. Не бажаючи зрадити Ісуса Христа, молодий проконсул заздалегідь роздав усе своє майно бідним, по чому в молитві та пості чекав смерті. Так і сталося. Озвірілі вояки спочатку заточили Димитрія у в’язницю, а потім за наказом імператора знущались, поки не умертвили його. Вони проколювали тіло великомученика гострими списами, вимагаючи зречення від Бога, але як мужній воїн Христовий не змінив віри батьків. Уже мертве тіло Димитрія вояки кинули звірям, але християни Солуні таємно викрали та поховали його. 

За давнім християнським переданням вже криваві ризи та перстень мученика мав чудотворну властивість зцілювати хворих. Імператор-християнин Костянтин Великий на могилі Димитрія побудував храм, а згодом там було віднайдено і святі нетлінні мощі великомученика. До речі, нині базиліка св. Димитрія перебуває під охороною ЮНЕСКО.

Неймовірна кількість зцілень від мощів святого продовжується і до нашого часу. З VII ст. з раки святого почало текти чудотворне миро. За те, що святий Димитрій переніс перед смертю неймовірні страждання, Церква називає його Великомучеником. А за те, що його святі мощі й до цього дня випромінюють чудотворне миро, Димитрія називають також Мироточивим.

 Рака з мощами Святого Великомученика Димитрія

На наших землях вшанування цього святого прийшло одночасно з хрещенням Руси-України. Вже в XI ст. у Києві було засновано Свято-Димитрівський монастир, що згодом реформований у Свято-Михайлівську Золотоверху обитель. Засновником цього монастиря, як відомо, був князь Ярослав Мудрий, що у святому хрещені носив ім’я Димитрій. Традиційно пам’ять святого Димитрія Солунського пов’язана з подвигом воїнів, патріотизмом і захистом рідної землі. 

Пам’ять про святого Великомученика Димитрія звершується 8 листопада. А кожного року, в суботу, напередодні дня пам’яті святого Димитрія, в Православній Церкві відправляються особливі заупокійні богослужіння за всіх від віку почивши наших близьких, родичів та знайомих. Така традиція з’явилась в пам’ять про людей, що відали свої життя за віру та державу на полі брані. Однак, дуже швидко вона поширилась і на пам’ять про всіх померлих : військових і не військових.

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.