Що робити жінці, в котрої є два чоловіки?

Жінка виходила півстоліття тому заміж і брала шлюб вдома (підпільний священик провів таїнство). розлучилася через рік і згодом вдруге вийшла заміж. а коли через скількись там років пішла до сповіді, то священик не дав причастя, бо вона не перебуває у церковному шлюбі з теперішнім чоловіком. тепер ходить в церкву УАПЦ на загальні сповіді (мабуть, не каже священику, що вона не у шлюбі). і питає як їй розлучитися і взяти в церкві шлюб. чи обов"язково, аби прийшов її колишній чоловік, бо він зараз за кордоном?

Для отримання церковного розлучення та благословення на новий церковний шлюб потрібно звернутись до керуючого архієрея (єпископа) тієї єпархії, до якої належить храм який відвідує жінка. Якщо шлюб був зареєстрований у органах державної реєстрації, тобто був цілком законним, то подружнє співжиття в такому шлюбі блудом Церквою не вважається. Однак, якщо вона з першим чоловіком не отримала церковного розлучення, але почала та продовжує жити з іншим, то бере на себе гріх перелюбу чи полігамії (двоєженства).

Що робити жінці, у котрої є два чоловіки?

Для оформлення процедури церковного розлучення присутність чоловіка не обов’язкова, однак може бути потрібна присутність та особистий підпис свідків, котрі були також присутні на вінчанні, щоб підтвердити сам факт звершення Таїнства. Не допускати до Сповіді та Причастя жінку в такому віці священик не повинен, але якщо такий факт уже мав місце, потрібно виконувати це благословення, до часу поки його буде знято ним самим або єпископом. Обманювати одного священика, йдучи на сповідь до іншого – це гріх проти Церкви, і сповідь отримана обманом і хитрістю може принести тільки шкоду. Помагай вам Бог.  

прот.Є.

 
Євген Заплетнюк © 2010-13 | Матеріали сайту можна використовувати з посиланням на джерело.